Secretomanie pe banii noştri. Cum ascunde TVR candidatura Rodicăi Culcer la şefia ştirilor

Televiziunea Română nu dă doi bani pe transparenţă, deşi legile de funcţionare a instituţiilor publice i-o cer, iar bugetul TVR e finanţat din bani publici. RTV.net a solicitat televiziunii naţionale informaţii legate de concursul pentru ocuparea postului de director la Ştiri, în care s-ar fi înscris şi Rodica Culcer, însă TVR a refuzat invocând un anume act intern. Parlamentarii din Comisia de Cultură sunt şocaţi de secretomania teveristă.
ionut.dumitrescu
19 dec. 2011, 10:34
Secretomanie pe banii noştri. Cum ascunde TVR candidatura Rodicăi Culcer la şefia ştirilor

Unul dintre cele mai importante posturi din TVR, cel de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (ştirile TVR, n.r.) este în acest moment vacant, după ce fosta directoare Rodica Culcer a atins vârsta legală de pensionare.

TVR a anunţat încă din noiembrie concursul pentru ocuparea scaunului de şef al ştirilor TVR, programându-l pentru a două parte a lunii decembrie, însă, în ultimele zile, a refuzat categoric să dea orice fel de detalii legate de concurs.

Neoficial, în competiţia pentru şefia ştirilor TVR, au intrat „pensionara” Rodica Culcer, contestată de reprezentanţii USL în CA al TVR, Cezar Ion, angajat al TVR, cunoscut ca un apropiat al directorului general, Alexandru Lăzescu, şi un jurnalist de la B1TV.

RTV.net a solicitat oficial Televiziunii Publice să precizeze cine sunt concurenţii şi care este data concursului, dar s-a lovit de o secretomanie totală.

„Revenim cu răspunsuri în cel mai scurt timp, în măsura în care vom avea ceva de comunicat oficial”, a fost răspunsul Departamentului de Comunicare al TVR.

Secretomanie pe banii noştri

Contactat telefonic, nici directorul general al TVR, Alexandru Lăzescu nu a dorit să fie mai darnic cu explicaţiile.

„Concursul e în desfăşurare. Nu, chiar nu vreau să vorbesc despre asta”, a spus el laconic, trântindu-ne telefonul în nas.

TVR îşi justifică secretomania printr-un paragraf dintr-un document intern de funcţionare al televiziunii. Vi-l redăm mai jos, aşa cum a fost furnizat RTV.net în răspunsul oferit de Departamentul de Comunicare al postului public.

„Conform Procedurii de recrutare şi selecţie din TVR, cap 5.1 Generalităţi/Reguli obligatorii:

Membrii comisiilor de evaluare, reprezentantul / reprezentanţii Organizaţiilor Profesionale şi reprezentantul Structurii de Resurse Umane au obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţiilor la care au acces în cadrul concursurilor la care participă: numele candidaţilor, informaţii din CV sau din proiectele prezentate / probele de concurs, notele acordate”.

„Trebuie chemaţi să dea explicaţii”

Parlamentarii din Comisiile pentru Cultură acuză lipsa de transparenţă a TVR în ceea ce priveşte procedura de selecţie a personalului TVR.

„Cum aşa? Dar, nu-i normal aşa ceva. Trebuie să fie totul transparent. Neapărat, o să-i chemăm să dea explicaţii la comisie. Dar să vedem cum să facem să ne mişcăm repede. Pe marţi, cel mai probabil. Şi să chemăm şi presa. Nu cunosc această procedură de recrutare. Ce-i aia? Ei trebuie să fie transparenţi”, a declarat pentru RTV.net senatorul Mircea Diaconu (PNL), membru al comisiei de cultură a Senatului.

„Din punctul meu de vedere, procedura de selecţie ar trebui să fie transparentă. Procedura de recrutare şi selecţie ar putea fi confidenţială, e dreptul lor să şi-o stabilească, conform regulamentelor interne. Pe lege nu ştiu să le fie interzis aşa ceva. Dar să ştiţi că noi ca deputaţi avem o putere destul de limitată. Nu putem interveni în politica editorială, sau în modul cum ei îşi numesc oamenii. Eventual, noi putem să facem o comisie de anchetă atunci când cetăţenii se simt lezaţi. Cel mai bine ar fi să cereţi TVR să vă spuna când şi în baza cărui act au stabilit procedura de recrutare şi selecţie”, afirmă pentru RTV.net şi Raluca Turcan (PDL), deputat în comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Alina Gorghiu: „Încalcă legea”

Liberala Alina Gorghiu, avocat de profesie, afirmă că refuzul TVR de a furniza în acest moment detalii despre concursul pentru ocuparea postului de director la ştiri încalcă legea transparenţei decizionale.

„Numele oamenilor, nu. Dar data când va avea loc concursul, probele, actele care trebuie publicate la dosar trebuie furnizate. Încalcă legea transparenţei decizionale”, a declarat Gorghiu pentru RTV.net.

Ulterior, RTV.net a solicitat Televiziunii Române să precizeze în baza cărui articol de lege a fost adoptată „Procedura de recrutare şi selecţie din TVR”. Până la momentul redactării acestui text, răspunsul TVR nu a sosit.

Ce spune un specialist în Resurse Umane

George Butunoiu, specialist în domeniul forţei de muncă afirmă că există o logică în a păstra confidenţialitatea numelor concurenţilor.

„În ce priveşte numele candidaţilor înteleg. Nu ştiu ce spune legea, însă, eu gândesc logic: concurenţii au dreptul să ceară confidenţialitatea numelor lor, poate că lucrează în altă parte şi, mă rog, dacă s-ar afla că urmaresc un alt job ar risca să şi-l piardă pe cel actual. Însă, ceea ce ţine de procedurile de selecţie şi, mai ales, data când va avea loc concursul mi se pare un abuz. Din câte ştiu eu, legislaţia nu permite aşa ceva. Dar, mă rog, poate au ei o derogare”, a declarat Butunoiu pentru RTV.net.

Luptă cu substrat politic

Deşi, teoretic, Televiziunea Română este o instituţie publică apolitică şi imparţială, conducerea sa este una numită politic. Consiliul de Administraţie al TVR este votat de Parlament, iar membrii săi sunt propuşi de Preşedinţie, de Guvern, dar şi de partidele parlamentare.

Postul de director al ştirilor TVR este unul cheie din acest punct de vedere. De-a lungul timpului, mai toate partidele politice au acuzat lipsa de imparţialitate a programelor de ştiri.

Momentan, acuzatorii sunt PNL şi PSD, care afirmă că sub mandatul Rodicăi Culcer, ştirile TVR au avut o orientare pro-Băsescu şi pro-PDL. În trecut, însă, şi preşedintele Băsescu şi PDL au fost acuzatori. Reamintim aici momentele din campania prezidenţială din 2004 (când actualul preşedinte candida împotriva lui Adrian Năstase, n.r.), dar şi momentele mai recente din campania din 2009, când Traian Băsescu afirma despre fostul director TVR Alexandru Sassu (propus de PSD) că a devenit un adevărat „mogul”.

Alexandru Lăzescu, actualul director al TVR a fost nominalizarea preşedintelui Băsescu pentru această funcţie.

Buget generos

Bugetul TVR pentru anul 2012 este de 150.182.000 de lei, cu 13,26% mai puţin faţă de anul în curs, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de 173.138.000 de lei, conform Mediafax.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici