Secretul armatei lui Zelenski, dezvăluit de presa americană. Cum au rezistat ucrainenii sub tirul rachetelor ruseşti

Forțele ucrainene au folosit coordonate specifice partajate de SUA pentru a direcționa focul asupra pozițiilor și aeronavelor rusești, au declarat oficialii actuali și foști din serviciile secrete americane pentru NBC News. Volodimir Zelenski a beneficiat, de asemenea, de informaţii ultrasecrete de la serviciile americane pentru a rămâne în viaţă.

27 apr. 2022, 22:54
Secretul armatei lui Zelenski, dezvăluit de presa americană. Cum au rezistat ucrainenii sub tirul rachetelor ruseşti

Rusia a avertizat săptămâna trecută Statele Unite să nu trimită mai mult armament Ucrainei lui Zelenski, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, potrivit Reuters. ”Am subliniat caracterul inacceptabil al acestei situaţii când Statele Unite ale Americii varsă armament în Ucraina şi am cerut încetarea acestei practici”, a declarat Anatoli Antonov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 24.

Nicolae Ciucă, detalii despre vizita efectuată în Ucraina, în plin război. „A fost o vizită cât se poate de importantă. Situaţia va evolua şi e nevoie în continuare de sprijin”
Antonov a spus că o notă diplomatică oficială a fost trimisă la Washington în care Rusia îşi exprimă îngrijorările cu privire la această situaţie. Livrarea de arme este importantă, însă marele ajutor pentru Zelenski a fost altul.

Pe măsură ce Rusia și-a lansat invazia, SUA au oferit forțelor ucrainene informații detaliate despre exact când și unde urmau să lovească rachetele și bombele rusești, ceea ce a determinat Ucraina să scoată apărarea aeriană și aeronavele din calea pericolului, au declarat actualii și foștii oficiali americani pentru NBC News.

Acest schimb de informații aproape în timp real a deschis calea pentru ca Ucraina să doboare un avion de tip cargo care transporta sute de trupe în primele zile ale războiului, spun oficialii, ajutând la respingerea unui atac rusesc asupra unui aeroport cheie de lângă Kiev.

A făcut parte din ceea ce oficialii americani numesc o operațiune masivă și fără precedent de partajare a informațiilor cu un partener non-NATO despre care spun că a jucat un rol crucial în succesul Ucrainei până în prezent împotriva armatei ruse mai mari și mai bine echipate.

Detaliile despre apărarea antiaeriană și avionul de transport, care nu au fost raportate anterior, subliniază de ce, la două luni de la începutul războiului, oficialii evaluează că informațiile de la agențiile de spionaj americane și de la Pentagon au fost un factor important pentru a ajuta Ucraina să zădărnicească efortul Rusiei de a acapara cea mai mare parte a ţării.

Ucraina a bombardat militarii ruşi de pe Insula Şerpilor. „Forţele noastre au efectuat lovituri asupra inamicului”
„Încă de la început, ne-am înclinat destul de mult înainte în partajarea informațiilor strategice și acțiunilor cu Ucraina”, a declarat un oficial american informat despre această problemă pentru NBC News. „A avut un impact atât la nivel tactic, cât și strategic. Există exemple în care ai putea spune o poveste destul de clară că acest lucru a făcut o diferență majoră.”

Într-o altă declarație, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a recunoscut: „Oferim în mod regulat informații detaliate și în timp util ucrainenilor de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta să-și apere țara împotriva agresiunii ruse și vom continua să facem acest lucru”.

„A existat o mulțime de informații în timp real împărtășite în ceea ce privește lucrurile care ar putea fi folosite pentru țintirea specifică a forțelor ruse”, a spus un fost oficial de rang înalt, familiarizat cu situația. Informațiile includ imagini din satelit „dar și o mulțime de alte informații despre, de exemplu, unde sunt active anumite tipuri de unități rusești”.

Ucraina continuă să deplaseze apărarea antiaeriană și aeronavele aproape în fiecare zi cu ajutorul informațiilor americane, motiv pentru care Rusia nu a reușit să stabilească dominația aeriană totală, extrem de importantă în câştigarea unui război. În unele cazuri, Ucraina a mutat la timp sistemele de apărare aeriană vizate sau avioanele, au spus oficialii.

„Armata rusă a spart practic câmpuri goale unde apărarea antiaeriană a fost instalată cândva”, a spus un oficial american. „A avut un impact enorm asupra capacității armatei ruse pe teren”.

În timp ce cooperarea dintre SUA și Ucraina se construise de când Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014, administrația Biden a trecut la viteze mari în săptămânile dinaintea invaziei ruse, când o echipă militară americană a vizitat pentru a evalua starea apărării aeriene a Ucrainei. Americanii au oferit Ucrainei sfaturi detaliate despre cum să-și disperseze sistemele de apărare aeriană, o mișcare despre care oficialii americani spun că a ajutat Ucraina să împiedice Rusia să preia controlul asupra cerului.

Odată ce invazia a început, „tehnocraţii” din birocrația de apărare și informații din SUA au impus îndrumări care, în unele cazuri, au limitat schimbul de informații de țintire care ar putea permite lovituri letale ale ucrainenei împotriva rușilor. Dar, pe măsură ce agresiunea Rusiei s-a adâncit și sub presiunea Congresului, toate aceste impedimente au fost înlăturate, spun oficialii.

La începutul acestei luni, de exemplu, directorul Serviciului de Informații Naționale a înlocuit un memoriu care interzicea schimbul de informații în scopul recâștigării teritoriului capturat sau a sprijinirii atacurilor ucrainene în Crimeea sau Donbas, au spus oficialii.

Chiar înainte de schimbare, SUA au furnizat Ucrainei informații în timp util, permițându-i să ia laţintă mai bine forțele ruse.

Forțele ucrainene au folosit coordonate specifice oferite generos de SUA pentru a direcționa focul asupra pozițiilor și aeronavelor rusești, au declarat oficialii actuali și foștii pentru NBC News.

Ucraina confirmă atacurile pe teritoriul Rusiei. Consilierul lui Zelenski: „Asta e karma!”
Aceste informaţii au ajutat la zădărnicirea operațiunii de asalt aerian rusesc concepută pentru a prelua aeroportul Hostomel de lângă Kiev, ceea ce le-ar fi permis rușilor să aducă trupe și echipamentele în regiunea din jurul capitalei. În cele din urmă, rușii au luat aeroportul pentru o vreme, dar nu au avut niciodată suficient control pentru a zbura cu cantități masive de echipamente. Acest eșec a avut un impact semnificativ asupra bătăliei pentru Kiev, spun oficialii americani.

Volodimir Zelenski, protejat de serviciile secrete americane

CIA dedică, de asemenea, resurse semnificative, spun oficialii actuali și foști, pentru culegerea de informații cu scopul de a-l proteja pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care rușii vor să-l omoare. Agenția se consultă cu ucrainenii cu privire la „cum ar fi cel mai bine să-l mute, asigurându-se că nu este colocat cu întregul său lanț de comandă, lucruri de genul acesta”, a spus un oficial american.

„Aș spune că locul în care ne aflăm este revoluționar în ceea ce privește ceea ce am reușit să facem”, a declarat locotenentul general al armatei Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare, Congresului luna trecută, descriind schimbul de informații și informații între SUA și Ucraina.

Directorul CIA, William Burns, a declarat Congresului luna trecută că, atunci când s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, în ianuarie, „i-am împărtășit informațiile pe care le aveam la acea vreme despre unele dintre cele mai grafice și îngrijorătoare detalii ale planificării rusești despre Kiev și am continuat să fac asta în fiecare zi de atunci.”

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luna trecută că SUA au împărtășit „o cantitate semnificativă de informații detaliate în timp util cu privire la planurile și activitățile Rusiei cu guvernul ucrainean pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere”, adăugând că materialul „include informații care ar trebui să-i ajute și să-și dezvolte răspunsul militar la invazia Rusiei, asta se întâmplă – sau s-a întâmplat”.

Armata americană și CIA au început să caute să-și aprofundeze relațiile cu omologii ucraineni după ce Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014. CIA a ajutat mai întâi serviciile ucrainene să deconspire spionii ruși, a spus fostul oficial înalt, iar apoi a oferit instruire și îndrumare. Armata americană a antrenat și soldați ucraineni.
„A existat o relație foarte solidă între agențiile de informații americane și ucraineni în ultimii opt ani”, a spus oficialul, adăugând că, până la invadarea Rusiei în urmă cu două luni, SUA aveau suficientă încredere în Ucraina pentru a oferi detalii despre desfășurarea trupelor ruse, rute de atac și informații în timp real.

Confraofensiva Ucrainei. Explozii puternice dincolo de graniţa cu Rusia, un depozit de muniţie a fost aruncat în aer
„Preștiința pe care o aveam despre planurile și intențiile Rusiei arată că inteligența noastră a fost foarte solidă în ceea ce privește situația generală”, a spus John McLaughlin, fost director interimar al CIA, care predă acum la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins. „Așadar, în mod logic, dacă ne dorim atât de serios ca ei să câștige așa cum am spus public, rezultă doar că le-am oferi rezultatele inteligenței. Ar fi în sensul: „Iată ce știm – nu contează cum îl știm.”

Un oficial de informații occidental a remarcat că nu numai informațiile s-au dovedit decisive, ci și performanța ucrainenilor în utilizarea lor. Sursa a spus că ucrainenii s-au luptat cu rușii cu agilitate și curaj, iar când au primit informații utile, s-au mișcat cu o viteză uluitoare.

McLaughlin a spus că ucrainenii au folosit inteligent așa-numita informații cu sursă deschisă – imagini comerciale prin satelit și interceptări ale rușilor care vorbesc deschis la radiouri necriptate.

„Faptul că există atât de multă [informație] open source disponibilă înseamnă că cei care colectează informații clasificate se pot concentra asupra lucrurilor care sunt cu adevărat dificile și care nu sunt disponibile publicului.”