Ucraina a bombardat militarii ruşi de pe Insula Şerpilor. „Forţele noastre au efectuat lovituri asupra inamicului”

Ucraina a anunţat marţi seara că Armata sa a bombardat forţele ruseşti staţionate pe Insula Şerpilor din Marea Neagră.

27 apr. 2022, 18:59
Ucraina a bombardat militarii ruşi de pe Insula Şerpilor. „Forţele noastre au efectuat lovituri asupra inamicului”

Ucraina a bombardat militarii ruşi de pe Insula Şerpilor. Anunţul a fost făcut marţi seara de Armata ucraineană, conform agenţiei AFP.

”Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe insula Şerpilor”, se arată într-un mesaj al Comandamentului Sud al armatei ucrainene, publicat pe Facebook.

Militarii ucraineni susţin că au lovit ”un post de control” şi au distrus un sistem antiaerian.

”Pierderile ruşilor sunt în curs de a fi clarificate”, se arată în acelaşi mesaj.

Citeşte şi: Putin ameninţă pe toată lumea: „Nu ne lăudăm cu armele pe care le avem, dar le vom folosi. Vom răspunde fulgerător împotriva oricui intervine în Ucraina”

Cu toate că a fost pierdută de sub controlul forţelor ruse, Insula Şerpilor a devenit un simbol al rezistenţei încă de la începutul războiului din Ucraina. Acest lucru a fost posibil după ce în spaţiul public a fost distribuită o înregistrare în care echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea. Aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

Oficialii de la Kiev au susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul atacului, însă ulterior au recunoscut că grănicerii sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri, conform Agerpres.

Rusia nu a confirmat miercuri tirurile asupra acestei insule strategice asupra căreia a preluat controlul la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.

Crucişătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie în timp ce era remorcat spre portul Sevastopol după ce fusese lovit de două rachete ucrainene Neptun. Pentru a celebra această victorie, poşta ucraineană a emis un timbru ce arată un soldat ucrainean făcând un gest vulgar în direcţia navei ruse, alături de textul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

Timbrul a avut un mare succes la vânzare, ucrainenii stând la cozi pentru a-l cumpăra.

Citeşte şi: Florin Cîțu, primele imagini din Ucraina. Președintele Senatului urmează să se întâlnească cu Volodimir Zelenski