Secretul unei vieţi mai lungi pentru bărbaţi, deţinut de eunuci

Longevitatea eunucilor o depăşea cu mult pe cea a bărbaţilor ne-castraţi, la curtea imperială coreeană, conform unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii, studiu care ajunge la concluzia că hormonii specifici masculini contribuie la scăderea speranţei de viaţă.

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 10:25
Secretul unei vieţi mai lungi pentru bărbaţi, deţinut de eunuci

„Această descoperire aduce un indiciu important pentru a înţelege cauzele diferenţei dintre bărbaţi şi femei, în ceea ce priveşte speranţa de viaţă”, estimează Kyung-Jin Min, de la Universitatea Inha din Coreea de Sud, coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Current Biology, scrie Agerpres.

Cercetătorii au examinat arhivele genealogice ale membrilor curţii imperiale coreene, din perioada dinastiei Chosun, care a condus Coreea între 1392 şi 1910. Ei au descoperit că eunucii trăiau cu 14 până la 19 ani mai mult decât bărbaţii ne-castraţi, până la aproximativ 70 de ani (valoare medie).

Dintre cei 81 de eunuci studiaţi, trei au depăşit vârsta de 100 de ani, lucru extrem de rar chiar şi în prezent, în ţările dezvoltate. O astfel de longevitate nu poate fi explicată doar prin traiul bun de la palat, conform cercetătorilor.

De celaltă parte, împăraţii şi membrii de sex masculin ai familiei imperiale au murit, în medie, în jurul vârstei de 40 de ani.

Alte numeroase studii au evidenţiat relaţia dintre longevitate şi reproducere la mamifere, castrarea masculilor având ca rezultat prelungirea vieţii, prin suprimarea sursei de hormoni masculini.

Eunucii erau folosiţi pe post de gărzi şi servitori în haremurile din Orientul Mijlociu şi din Asia, pentru ca familia regală să se asigure că suveranul nu va avea copii nelegitimi.