Secţia ATI a Spitalului de Arşi, gata în proporţie de 80%. Ce PROBLEME NOI s-au descoperit

Secţia ATI a Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri este gata în proporţie de 80% potrivit estimărilor primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, care a alocat finanţarea necesară pentru modernizarea. Edilul spune însă că, în urma controlului efectuat, au fost descoperite noi probleme, inclusiv în ceea ce priveşte plata salariilor asistenţilor şi a bonurilor de masă. 

24 nov. 2016, 14:45
Secţia ATI a Spitalului de Arşi, gata în proporţie de 80%. Ce PROBLEME NOI s-au descoperit

Secția ATI de la Spitalul de Arsuri va deveni funcțională în luna decembrie, estimează primarul Sectorului 1, Dan Tudorache care spune că, din situația constatată la fața locului, lucrările de reabilitare sunt gata în proporție de 80%.

„De trei săptămâni, la reabilitarea acestei secții se lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Am cerut firmei de construcții să suplimenteze numărul de angajați pentru a termina lucrările în decembrie. Vreau ca marii arși din România să nu mai fie trimiși în Bulgaria, ci să beneficieze la ei acasă de servicii medicale de calitate. Sper însă ca acest spital să nu fie închis din cauza datoriilor la utilități și neplății salariilor”, a mai precizat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Lucrările la secția ATI finanțate de Primăria Sectorului 1 sunt următoarele: decopertare, consolidare pereți, acolo unde a fost cazul, schimbarea instalației electrice, montarea de ferestre noi și a unor uși cu deschidere automată din inox.
În plus, Primăria Sectorului 1 va achiziționa și instalația de climatizare și ventilație specială pentru această secție, în condițiile în care Ministerul Sănătății nu a alocat niciun ban pentru această investiție.

Deşi lucrările se apropie de final, unitatea medicală are restanțe însemnate la plata utilităților din cauza neachitării lor de către Ministrerul Sănătății și întârzieri la plata salariilor și a bonurilor de masă.

„Situația descoperită la singurul spital de arși e revoltătoare. În timp ce Primăria Sectorului 1 investește importante sume de bani pentru redeschiderea Secției ATI, Ministerul Sănătății nu achită facturile la plata întreținerii, întregul spital fiind în pericol să fie închis din această cauză. Îmi pare rău că ministrul Vlad Voiculescu are alte priorități decât investițiile în sănătate și în buna administrare a unităților medicale”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În replică, Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu se ocupă de plata utilităţilor unităţilor sanitare, reacţia instituţiei venind după ce, joi, mai mulţi asistenţi medicali ai Secţiei ATI din cadrul Spitalului de Arşi au declarat că utilităţile publice nu au mai fost plătite din luna martie.

„În urma informaţiilor transmise de Primăria Sectorului 1 în legătură cu Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri facem precizarea că, potrivit legii, Ministerul Sănătăţii nu plăteşte utilităţile unităţilor sanitare. Ministerul Sănătăţii asigură, în schimb, alături de autorităţile publice locale, finanţarea investiţiilor în spitale. În acest context, amintim faptul că MS a aprobat toate cererile primite din partea acestei unităţi sanitare. De asemenea, facem precizarea că după finalizarea lucrărilor de revonvare a secţiei de terapie intensivă, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri va intra în programul „Acţiunea Prioritară Arsuri”, prin care va fi asigurată o finanţare corespunzătoare îngrijirii pacienţilor mari arşi. În plus, personalul implicat în îngrijirea acestor pacienţi primeşte un spor de 100%”, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii. 

Pe de altă parte, directorul medical al spitalului, Cristian Niţescu, a declarat, pentru Mediafax, că asistenţii nu cunosc situaţia în care se află unitatea sanitară, dar a recunoscut că există probleme financiare.

„Acestea sunt zvonuri. Bonurile de masă într-adevăr nu s-au primit în luna anterioară, dar o să se primească, deci a fost un decalaj. Au primit salariile până acum fără nicio problemă. Acestea sunt nişte poziţii neoficiale, nişte poziţii ale unor oameni din spital care nu ştiu foarte bine situaţia, deci utilităţile sigur că ne descurcăm destul de greu financiar, dar o să se plătească probabil. Probabil că, în primul rând, spitalul ar trebui să le plătească, dar momentan este un pic mai greu cu banii din cauza faptului că este secţia încă în renovare”, a declarat directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu.