Secţia UPU a spitalului din Filiaşi, închisă după ce un pacient a răspândit coronavirus. Dosar penal pentru conducerea spitalului

Procurorii din Filiaşi au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii îi acuză pe membri din conducerea Spitalului Filișanilor că în perioada 15-19 martie "şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu", iar ca urmare un pacient a răspândit infecţia cu coronavirus. În urma incidentului, 23 de cadre medicale sunt izolate la domiciliu, iar secţia de primiri urgenţe a fost închisă.

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 11:05
Secţia UPU a spitalului din Filiaşi, închisă după ce un pacient a răspândit coronavirus. Dosar penal pentru conducerea spitalului

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi a fost înregistrat la data de 20.03.2020 un dosar penal având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 352 din Codul Penal.

Astfel, la data de 19.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 15-19.03.2020, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19.

Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.
Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi a principiului prezumţiei de vinovăţie”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 98 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Potrivit ultimei informări oficiale a Prefecturii Dolj, în ultimele 24 ore, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” Craiova a prelucrat probe pentru 20 de persoane de la spitalul din Filiaşi, rezultatele fiind negative. Dintre acestea, 10 probe provin de la personalul medical al Spitalului Filișanilor, iar trei de la pacienți internați în unitatea medicală și care fuseseră anterior confirmați, anunţă craiovaforum.ro.

Pentru restul cadrelor medicale și personalului Urgenței de la Spitalul Filișanilor rezultatele testelor încă nu sunt gata.


loading...