Sectorul 4 ar putea rămâne fără tomberoane şi coşuri de gunoi pe străzi, din 10 aprilie. Contractul cu REBU s-a TERMINAT

Sectorul 4 ar putea rămâne fără tomberoane şi coşuri de gunoi stradale, începând din 10 aprilie, data la care se încheie contractul cu operatorul de salubritate REBU SA. Administraţia locală spune că este pregătită să preia serviciul de ridicare a gunoiului şi curăţenia pe străzi cu ajutorul aangajaţilor ADP Sector 4, până la finalizarea unei noi licitaţii publice, însă anunţă că s-ar putea să fie probleme timp de aproape două săptămâni până la realizarea transferului. Între timp, Primăria Sector 4 a făcut plângere penală pentru înşelăciune împotriva REBU SA care a prelungit contractele cu asociaţiile de proprietari pentru tot anul. 

05 apr. 2017, 10:26
Sectorul 4 ar putea rămâne fără tomberoane şi coşuri de gunoi pe străzi, din 10 aprilie. Contractul cu REBU s-a TERMINAT

Contractul dintre Primăria Sectorului 4 şi societatea REBU SA privind salubrizarea şi curăţenia străzilor expiră pe data de 10 aprilie, după ce a fost prelungit de mai multe ori la rând. Atunci ar urma să dispară de pe străzi tomberoanele şi coşurile de gunoi, administraţia locală fiind în plin proces cu operatorul de salubritate căruia i-a făcut plângere penală pentru înşelăciune. 

Din cauza acestei situaţii, primarul Daniel Băluţă spune într-un interviu acordat Hotnews că va prelua serviciul de salubrizare prin intermediul celor 1.100 de angajaţi ai ADP Sector 4 însă s-ar putea să existe sincope de aproape două săptămâni la ridicarea gunoiului şi curăţenia de pe străzi. 

„Deja Consiliul local sector 4 a delegat temporar gestiunea serviciului de salubrizare catre SC ADP4. Vreau sa stiti urmatorul lucru. In luna iulie 2016, am notificat societatea comerciala REBU SA ca la data de 10 ianuarie expira contractul. Aceasta obligatie era majora din partea mea deoarece exista o clauza contractuala foarte interesanta care spunea: „daca in termen de 6 luni inainte de expirarea contractului, autoritatea contractanta nu face notificare, contractul se prelungeste automat cu 10 ani”.

Noi de-a lungul acestor luni am facut strategia de salubrizare, regulamentul, legislatia in vigoare s-a schimbat in mod determinant, astfel incat ultimele modificari din luna noiembrie au si marcat momentul in care caietul nostru de sarcini era in lucru. V-as ruga sa-l cititi, este unul performant cu niste solicitari in concordanta cu anul 2017. Discutam inclusiv de tomberoane inteligente care ne anunta in momementul in care sunt pline pentru ca asa este in orice capitala europeana.
In mod firesc, pentru asigurarea continuitatii, de la data de 10 ianuarie pana pe 10 aprilie, am prelungit contractul cu SC REBU in concordanta cu prevederile legale. Din nefericire, societatea comerciala SC REBU SA a crezut ca acest contract este un drept mostenit. Probabil cei 20 de ani pe care i-au petrecut alaturi de administratia locala sector 4 i-au determinat sa-si piarda perceptia realitatii astfel incat obligatiile ce le reveneau, acelea de a asigura continuitatea serviciului de salubrizare, nu le-au respectat. Nu ne-au prezentat documentele, nu ne-au prezentat studiile de fundamentare ale preturilor, nu ne-au predat tomberoanele, nu ne-au predat cosurile, nu ne-au predat utilajele”, a explicat edilul. 

Conform sursei citate, administratia locala a facut plangere penala impotriva REBU SA pentru inselaciune. 

„Am intreprins toate demersurile legale, am solicitat ANRSC-ului sa intervina in aceasta problema, sa-i oblige sa-si mentina tomberoanele pe traseu. Am facut plangere penala pentru tipul de activitate pe care dansii il au, acuzatia numarul unu fiind de inselaciune pentru ca dansii, in mod frauduros, au prelungit contractele cu asociatiile de proprietari, cu agentii economici, chiar daca din luna ianuarie a existat hotararea noastra de Consiliu local, privind instituirea taxei pentru ridicarea gunoiului ce trebuie platita la primarie.

In acest moment ne gasim sub imperiul unei operatiuni de santaj. Cosurile de gunoi, tomberoanele care apartin administratiei publice locale sector 4, acestea sunt platite din banii cetatenilor sector 4. Lucrurile acestea sunt in tarifele reglementate, sunt evidentiate in toate formulele de calcul. Este inadmisibil acest comportament si sunt sigur ca acesti oameni vor plati cu varf si indesat”, a comentat edilul. 

S-ar putea să existe probleme timp de două săptămâni la ridicarea gunoiului

„Evident ca atunci cand este vorba despre salubrizare, trebuie sa fim extrem de atenti si vigilenti si trebuie sa avem un plan de rezerva. Avem un necesar, am facut un calcul legat de numarul de tomberoane de care avem nevoie, le avem disponibile pe toate, incepand cu data de 10 aprilie. Societatea REBU nu mi-a trimis pana la aceasta ora nici macar un grafic in care sa ne spune ce tomberoane ridica. Singurul disconfort care va exista va fi legat de faptul ca REBU va lua tomberoanele si va exista un timp pana cand la telefonul nostru scurt, pentru ca am intuit un astfel de moment, oamenii pot suna si li se vor aduce pe rand pubelele de care au nevoie.
Deci va fi o perioada de doua saptamani destul de neplacuta, care ii va ingrijora putin pe oameni, insa avem absolut tot ce ne trebuie, avem numarul de utilaje suficient”, a apreciat Daniel Baluta care a mentionat ca ADP Sector 4 dispune de 1.100 de angajati acum. 

„Singura problema pe care o vom avea, si nu avem cum sa o evitam, este legata de intarzierea intre momentul in care societatea REBU va ridica containerele si momentul in care va veni noul container. In rest,nu este nicio problema, este o zona de tranzit”, a conchis edilul. Mai multe detalii, pe Hotnews.