Sectorul financiar avertizează: accesul direct la piaţa UE după Brexit ar putea să nu merite costul

Accesul direct la piaţa Uniunii Europene după Brexit ar putea să nu merite costul, dacă Marea Britanie se va alinia la reglementări UE care acoperă o gamă restrânsă de activităţi, afirmă oficiali din industria financiară.

29 oct. 2019, 07:29
Sectorul financiar avertizează: accesul direct la piaţa UE după Brexit ar putea să nu merite costul

UE este cel mai mare client unic al sectorului financiar britanic, iar în prezent beneficiază de accesul liber la blocul comunitar. Dar acest acces va lua sfârşit după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Relaţiile comerciale se vor baza în viitor pe ”echivalenţă”. Sistemul UE de acces la firmele străine pentru care Bruxelles-ul doreşte să respecte pe piaţa lor internă aceleaşi reguli stricte ca în blocul european.

”Marea Britanie va fi ţara cu cea mai mare echivalenţă din lume”, a declarat luni Nausicaa Delfas, director executiv internaţional la Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie. Delfas a cerut Bruxelles-ului să adopte o atitudine tehnică şi nu politică pentru stabilirea echivalenţei Marii Britanii, informează news.ro.

Accesul în UE pe bază de echivalenţă reprezintă 5%-10% din afacerile transfrontaliere actuale, iar Marea Britanie vrea ca Bruxelles-ul să ”îmbunătăţească sistemul pentru a-l face mai predictibil şi mai transparent.

”Acest lucr ar putea include ”un mecanism” pentru a gestiona orice divergenţă a reglementărilor, pentru că Marea Britanie nu doreşte să adopte în permanenţă reglementările UE.

Peste 300 de bănci, asigurători şi administratori de active din Marea Britanie au deschis centre în UE pentru a oferi servicii clienţilor direct din locul comunitar, ceea ce limitează utilitatea eforturilor mari ale Marii Britanii pentru echivalenţă, potrivit news.ro.

Sectorul financiar britanic a propus  acum doi ani o abordare de ”recunoaştere reciprocă mai largă şi mai nouă”, în care Marea Britanie şi UE şi-ar accepta reciproc reglementările. Dar UE a refuzat, considerând că Marea Britanie nu trebuie să se bucure de aceleaşi privilegii ca atunci când se afla în Uniune.

Brexitul a determinat UE să înăsprească condiţiile de echivalenţă pentru casele de cliring din străinătate şi pentru firmele străine de investiţii.

Este neclar cum va reconcilia Marea Britanie accesul considerabil la piaţă cu refuzul de a accepta reglementările UE.


loading...
Partenerii noștri