Sectorului IT&C i-ar putea fi alocate 850 de milioane de euro din fondurile europene în perioada 2014-2020

Guvernul are obligația să încurajeze sectorul IT&C din România, iar pentru Agenda Digitală 2020 am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minimă de alocare financiară pentru acest segment să fie de 850 milioane de euro, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională.

RomaniaTV.net
25 mart. 2014, 09:34
Sectorului IT&C i-ar putea fi alocate 850 de milioane de euro din fondurile europene în perioada 2014-2020

„Obligația Guvernului este să încurajeze sectorul de specialitate, să încercăm să trecem de la producția de masă la producția de unitate, încurajând exportul pe aceste produse. În ceea ce privește Agenda Digitală 2020, noi suntem în plin proces de finalizare a acestui document programatic și miercuri /26 martie 2014, n.r./ în ședința de Guvern va avea loc o dezbatere pe marginea următorului draft de acord de parteneriat cu UE. Susținem o alocare financiară pentru România în sectorul IT&C. Am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minimă să fie de minimum 850 de milioane de euro, intervenție pentru sectorul IT&C din fonduri comunitare, fără co-finanțare națională și fără TVA. Este un nivel minim de răspuns pe care ni-l dorim pentru sector, pentru modernizarea întregului spectru administrativ, economic și nu numai din țara noastră”, a spus Cotovelea

Potrivit ministrului, la ora actuală sunt de rezolvat o serie de detalii tehnice pe segmentul Agendei Digitale 2020, iar portofoliul de proiecte trebuie finalizat de către autoritățile de la București.

„Dorim ca exercițiul de programare să fie finalizat cât mai curând posibil. Vreau să vă spun că sunt foarte multe detalii tehnice pe care trebuie să le realizăm. De asemenea, trebuie să pregătim portofoliul pentru marile proiecte care urmează a fi finanțate din fondurile europene. Asta înseamnă analizele sectoriale și după aceea să putem să le finanțăm și să le licităm conform procedurilor europene (…) Sectorul comunicațiilor este cel care dinamizează cel mai bine creșterea economică și poate susține o economie emergentă, cum este cea românească. Este sectorul care, în acest moment, asigură un export deosebit de important. Al doilea palier important ține de securitatea cibernetică. Este un domeniu puțin discutat în România, dar extrem de discutat la nivel european. Avem responsabilitatea prezentării acestui pachet legislativ. Suntem într-o consultare cu parteneri din Uniunea Europeană și nu numai. Avem în plan înființarea, în săptămânile următoare, a unui grup tehnic pe acest palier și să prezentăm Guvernului un plan. Ținem foarte mult la exercițiul de parteneriat prin consultare publică. Susținem foarte puternic o comisie care să se ocupe de securitatea cibernetică”, a menționat Răzvan Cotovelea.

Comisia Europeană a lansat în martie 2010 strategia Europa 2020 pentru ieșirea din criză și pregătirea economiei UE pentru provocările deceniului următor. Europa 2020 conturează o perspectivă care înglobează realizarea unui grad înalt de ocupare a forței de muncă, crearea unei economii cu emisii scăzute de carbon, productivitate și coeziune socială, obiective care urmează a atinse prin acțiuni concrete la nivelul UE și la nivel național.Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are ca scop definirea rolului motor esențial pe care utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) va trebui să-l joace în realizarea obiectivelor Europei pentru 2020.

Obiectivul acestei Agende este trasarea unui parcurs în scopul de a exploata la maximum potențialul social și economic al TIC, în special al internetului, care reprezintă un suport vital al activităților economice și sociale, fie că e vorba de afaceri, muncă, joacă, de a comunica sau a ne exprima liber.