Securizarea frontierelor SUA: Preşedintele Donald Trump vrea zid, poliţia vamală vrea gard la graniţa cu Mexicul

Preşedintele Donald Trump a promis ridicarea unui zid la graniţa sudică care să pună capăt permanent imigraţiei ilegale, însă experţii agenţiei de protecţie a frontierei recomandă mai degrabă un gard la graniţa cu Mexic. De asemenea, aceiaşi experţi propun ca respectivul gard să acopere doar jumătate din graniţa comună dintre Statele Unite şi Mexic.

16 feb. 2017, 20:44
Securizarea frontierelor SUA: Preşedintele Donald Trump vrea zid, poliţia vamală vrea gard la graniţa cu Mexicul

Jurnaliştii CNN au adunat declaraţii de la peste 20 de experţi care poartă discuţii la un nivel înalt cu Departamentul pentru Securitate Internă (DHS). Reprezentanţii DHS sunt cei care adună în acest moment mai multe propuneri cu privire la protecţia graniţei sudice, care vor sta la baza întocmirii recomandărilor prezentate preşedintelui Donald Trump.

Până în acest moment, miliardarul republican a analizat mai multe modele împreună cu consilierii săi, dar sursele guvernamentale sugereză că preşedintele va insita pentru ridicare unui zid de beton, care se va întinde pe toată lungimea graniţei cu Mexic. Un asemenea proiect va fi extrem de complex şi va implica costuri masive, iar orice finanţare trebuie să treacă de Congres.

Însă, un document întocmit de agenţia pentru protecţia frontierelor conţine numeroase menţionări ale unui ”gard” sau ”zid-gard” la graniţa cu Mexic.

De asemenea, experţii agenţiei vorbesc şi despre acoperirea a aproximativ 1740 de kilometri de graniţă comună cu noi ”bariere”, iar costurile pentru un asemenea proiect sunt evaluate să atingă 21,6 miliarde de dolari. Însă, mulţi experţi consideră că o asemenea propunere este pură fantezie şi nu este luată în serios de către Departamentul pentru Securitate Internă.

Alte propuneri din raportul intern sunt mult mai modeste şi ieftine. Un expert al agenţiei a declarat că este extrem de important ca poliţiştii vamali să poată să vadă prin barieră. ”Eu nu vorbesc despre un zid, tocmai pentru că noi discutăm despre un gard prin care să putem să vedem. De asta avem nevoie”.

De asemenea, un alt expert susţine că ridicarea de garduri s-a dovedit o măsură eficientă în trecut pentru a reduce imigraţia de la graniţa cu Mexic.

Este puţin probabil ca poliţiştii vamali să susţină orice plan al Casei Albe de a ridica un zid înalt de beton la graniţa dintre SUA şi Mexic.