ŞEDINŢĂ a coaliţiei pe Codul Fiscal, în lipsa lui Ponta. ANUNŢUL Rovanei Plumb, la finalul reuniunii

Coaliţia de guvernare s-a reunit luni după-amiaza, în şedinţă pentru a lua o decizie cu privire la noul Cod Fiscal, după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis să retrimită în Parlament noua lege. Premierul Victor Ponta nu a participat la reuniune, fiind plecat în Turcia. La finalul şedinţei, Rovana Plumb nu a anunţat ce decizie s-a luat, deşi vorbise de trei variante, precizând că modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare va fi comunicată de Victor Ponta. 

20 iul. 2015, 08:19
ŞEDINŢĂ a coaliţiei pe Codul Fiscal, în lipsa lui Ponta. ANUNŢUL Rovanei Plumb, la finalul reuniunii

Președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a declarat, înainte de şedinţa coaliției de guvernare, că sunt în discuție mai multe variante pentru adoptarea măsurilor importante din Codul fiscal.

Guvernul este obligat să țină cont de votul Parlamentului. Luăm în calcul orice variantă care este sustenabilă. (…) Nu este încă precizată o poziție atâta vreme cât există trei variante: ori ordonanță, ori asumare de răspundere, ori sesiune parlamentară, până când nu discutăm în coaliție„, a spus Rovana Plumb.

În opinia acesteia, Codul fiscal este un instrument care va conduce la creștere economică și la predictibilitatea mediului de afaceri. În ceea ce privește ordonanța referitoare la salariile demnitarilor, Rovana Plumb a susținut că aceasta „trebuie întâi să fie bugetată”.

„Vom discuta ceea ce înseamnă impact bugetar acum, luând în calcul că avem rectificare bugetară și vom spune dacă putem într-adevăr să o implementăm acum. Poziția noastră este să o implementăm odată cu legea salarizării”, a mai spus Plumb.

La rândul său, copreședintele ALDE Daniel Constantin susține că cea mai bună variantă cu privire la Codul fiscal este, în opinia sa, angajarea răspunderii Guvernului.

„Cred că cea mai bună variantă este asumarea răspunderii, dar trebuie să vedem toate condiționările constituționale. Este un proiect pe care l-am asumat politic noi toți ca și coaliție, dincolo de premier, ca atare trebuie să marcăm și din punct de vedere politic”, a spus Constantin.

CODUL FISCAL. Nicolăescu: Asumarea răspunderii sau o OUG ar încălca prevederile Constituţiei

Totodată, Daniel Constantin a subliniat, referitor la observațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la Codul fiscal, că textul actualului proiect va trebui revizuit. „Eu cred că oricum, dacă se va merge pe această variantă, va trebui să avem un text revizuit referitor la Codul fiscal. Deci se vor mai face amendamente, le studiem și pe cele de la Cotroceni și vom vedea. Sigur că sunt multe aspecte în Codul fiscal, dar cred că cel mai important se referă la reducerea TVA de la 24% la 19%. Dincolo de chestiunea economică, cred că este și o datorie morală față de cetățeni. Am promis din 2012 că vom repara tot ce s-a greșit, ca atare trebuie să facem toate aceste lucruri”, a adăugat Constantin.

DECIZIA COALIŢIEI

La finalul şedinţei coaliţiei, care a durat mai puţin de o oră, Rovana Plumb nu a precizat însă ce decizie s-a luat, spunând că modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare, formulată de şeful statului, va fi comunicată de premierul Victor Ponta

Ne-am consultat in coaliţie şi sustinem cu toţii Codul Fiscal în forma adoptată de Parlamentul României, iar modalitatea de soluţionare a cererii de reexaminare va fi comunicată de premierul Victor Ponta.

Am decis în coalitie că, în ceea ce priveşte comunicarea modalităţii de soluţionare, aceasta îi aparţine premierului Victor Ponta. Nu va mai exista o şedinţă a coaliţiei pe aceasta temă. Premierul Victor Ponta va comunica modalitatea de soluţionare. Premierul Victor Ponta va comunica care este decizie”, a spus Rovana Plumb, întrebată insistent de jurnalişti dacă partidele din coalitie au luat o deczie, iar Ponta doar o va comunica, saudecizia aparţine premierului. 

La şedinţa coaliţiei au participat din partea PSD, Rovana Plumb, din partea UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, iar ALDE estereprezentat de Daniel Constantin şi Daniel Chiţoiu. 

Plumb: Guvernul este obligat să ţină cont de votul Parlamentului asupra Codului fiscal

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la România TV, că Guvernul are soluţii pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar că „era ideal să existe în acest domeniu un consens politic”.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.