Se închid restaurantele, cinematografele şi teatrele din Bucureşti. Rămân deschise sălile de jocuri UPDATE

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a stabilit, în şedinţa de marţi, ca restaurantele să fie închise în interior, precum şi închiderea teatrelor şi cinematografelor. Rămân deschise sălile de jocuri. 

06 oct. 2020, 13:27

UPDATE: Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat marți că restricțiile reintroduse în București și care vor intra în vigoare începând de miercuri, vor fi reevaluate după 7 zile și în funcție de evoluția pandemiei se vor putea relaxa sau se vor lua alte restricții suplimentare.

El a explicat ca se va renunța la restrictii doar cand rata de incidenta scade sub 1,5 în Capitala. Cu toate acestea, prefectul Bucurestiului a precizat ca momentan in legatura cu cazinourile nu s-a luat nicio decizie, acestea rămânând deschise în continuare. 

„Facem următoarea precizare – se face o excepţie pentru unităţile de cazare, hotel, pensiune şi alte asemenea, unde este permisă servirea în interior, dar numai pentru cei care sunt cazaţi în respective unităţi de cazare. O altă precizare se referea la activitatea sălilor de spectacole, concerte şi alte asemenea. Este interzisă. În momentul în care rata de incidenţă va reveni sunt 1,5 la mie vor fi reluate, ne vom întruni din nou şi vor fi reluate aceste activităţi. Altă hotărâre adoptată astăzi se referă la prezenţa persoanelor în jurul şcolilor. S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii de la copii de vârstă de peste 5 ani şi adulţi, în intervalul orar 07.45, şcolile încep dimineaţa la ora 8.00, şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00”, a declarat prefectul Gheorghe Cojanu, la finalul şedinţei CMBSU de marţi.

Întrebat despre restricţiile privind evenimentele private, Cojanu a făcut următoarele precizări: „ În afară, în exterior nu s-a interzis nimic, dar în interior interzicându-se absolut tot – comercializare, servire, produse alimentare, preparate, băuturi alcoolice, este implicit că vor putea fi nunţi şi botezuri.  Şi sălile, saloanele de evenimente intră la aceeaşi categorie. Fac precizarea că în momentul în care rata de incidenţă scade sub 1,5 la mie, iar această rată de incidenţă ne este comunicată săptămânal, CMBSU se va reuni de îndată şi va dispune reluarea tuturor activităţilor care au fost restricţionate pentru o perioadă, sperăm noi, nu mare. De mâine vor intra în vigoare aceste măsuri. Imediat. 7 zile cel puţin vor rămâne închise”.

El a adăugat că PMB şi primăriile de sector vor decide cum să marcheze la şcoală zonele.

„De asemenea, probabil veţi pune întrebarea – cum e delimitată această zonă? Revine obligaţia Primăriei Generale şi primăriilor de sectoare să delimiteze aceste zone, cum cred de cuviinţă. Chiar şi o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri până la şcoală, este în regulă”, a explicat Cojanu.
Prefectul Capitalei a mai spus că vor fi intensificate controalele în pieţe, în mijloacele de transport în comun şi în şcoli. El a adăugat că operatorii economici din industria HORECA vor beneficia de măsuri de sprijin conform OUG 120/2020.

„Un alt punct se referea la intensificarea activităţilor de control în târguri, pieţe, mijloace de transport în comun şi perimetrele unităţilor şcolare. Tocmai spunea înainte de unităţile şcolare, trebuie să verificăm respectarea acestor cerinţe, fiindcă s-a constatat că în pieţe, târguri lumea nici gând să poarte mască. Facem precizarea că angajaţii afectaţi de restrângerea activităţii operatorilor economici şi unităţile cultural artistice, deci aici ne referim la HORECA şi la spectacole, vor beneficia de măsuri de sprijin, potrivit OUG nr. 120/2020″, a completat prefectul Capitalei.

Întrebat de ce nu a fost aplicată şi recomandarea DSP Bucureşti privind pelerinajele religioase şi interzicerea staţionării în jurul bisericilor, Gheorghe Cojanu a răspuns:

„Recomandarea CNSU s-a referit la pelerinaje şi anume că nu e permis oamenilor din alte judeţe. Nu este cazul la noi şi nu am impus nicio măsură în sensul acesta. Era vorba de Iaşi, unde există o tradiţională manifestare religioasă anuală şi anume Sfânta Parascheva. Dacă vă uitaţi în hotărârea de Guvern 782/2020 este precizat cum se desfăşoară aceste procesiuni. Ele nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară doar pelerinajul. Doar nu credeţi că lumea nu se mai însoară, nu mai botează copii, dar atenţie ştiţi că există un număr limitat”.

Hotărârea intră în vigoare de miercuri.

Recomandărilie DSP Bucureşti 

– Interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente.

– Interzicerea organizării de evenimente private în restaurante şi cafenele, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

– Obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ, pe o distanţă de 100 de metri.

– Interzicerea activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

– Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult.

– Intensificarea acţiunilor de control în transportul în comun, pieţe, târguri, piscine interioare.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu a transmis marţi că, pentru prezervarea fundamentalei libertăţi religioase, măsurile sanitare privind prevenirea răspândirii noului coronavirus trebuie luate cu maxim discernământ şi atentă bunăvoinţă şi că trebuie justificate în mod onest de raţiuni sanitare foarte limpezi, precum şi de probe indubitabile legat de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituţii.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 139.612 marţi, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 2.121 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, 403 fiind în Bucureşti. De asemenea, 73 de persoane au decedat, iar la ATI sunt internaţi 608 pacienţi. Numărul deceselor şi cel al pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă sunt cele mai mari de la declanşarea pandemiei.

Citeşte şi Bucureştiul şi cinci judeţe au atins incidenţa de infectare la care ar trebui impuse restricţii VEZI HARTA