BNR a majorat dobânda cheie la 2% pe an. Lovitură pentru românii cu credite

O nouă lovitură pentru românii cu credite. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis luni o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară.

10 ian. 2022, 15:03
BNR a majorat dobânda cheie la 2% pe an. Lovitură pentru românii cu credite

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.

„În ședința de astăzi, 10 ianuarie 2022, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

Totodată, Consiliul de administrație al BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale, implicând majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,00 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an și menținerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an. Aceste decizii se circumscriu procesului de normalizare treptată a conduitei politicii monetare pe care-l parcurge BNR, în condiții de mari incertitudini. În același timp, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR vizează readucerea și menținerea ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, și în condiții de protejare a stabilității financiare.

BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, se precizează într-un comunicat al BNR.

Totodată, BNR a hotărât, în şedinţa de luni, păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Şedinţă BNR pentru majorarea dobânzilor

Citeşte şi Adrian Vasilescu, consultant BNR: „2022 va fi anul în care scăpăm de pandemie. Se vorbește de o a treia criză economică”

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis anterioara majorare pe 9 noiembrie. Creşterea dobânzii este de aşteptat în condiţiile majorării inflaţiei în România, dar şi în Europa şi în întreaga lume. Decizia din 9 noiembrie a fost anticipată analiştii de pe piaţa financiară, care anticipau o majorare de cel puţin 0,50% a dobânzii. CA al BNR a venit cu o abordare mai prudentă şi o creştere de numai 0,25 la sută.

Chiar şi aşa, decizia BNR a avut efecte în piaţă, pentru a fost urmată de o creştere importantă a indicelui ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, care a intrat în noul an la peste 3% şi a crescut cu aproape 70% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Mediafax.

Se schimbă banii. De când se face trecerea la euro şi se renunţă la moneda naţională