PSD va contesta la CCR legea bugetului de stat pe 2020 după asumarea răspunderii Guvernului. Ciolacu nu exclude moţiunea de cenzură

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat luni, după şedinţa conducerii partidului, că atât el, cât şi preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu vor sesiza CCR privind existenţa unui conflict constituţional ca urmare a adoptării bugetului de stat pe 2020 prin asumarea răspunderii Guvernului.

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 07:00
PSD va contesta la CCR legea bugetului de stat pe 2020 după asumarea răspunderii Guvernului. Ciolacu nu exclude moţiunea de cenzură

UPDATE: Social-democrații au decis, luni, în ședința Comitetului Executiv să consteste bugetul de stat pe 2020 la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în CEX. 

„Bugetul, deoarece a venit prin asumare, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca un conflict constituţional la CCR”, a anunţat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
„De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva. Ludovic Orban va intra în istorie ca singurul prim-ministru care şi-a permis să facă aşa ceva”, a mai spus Ciolacu.

El nu a exclus varianta moţiunii de cenzură în perioada de trei zile prevăzută de Constituţie.
Nu excludem varianta unei moţiuni de cenzură în următoarele trei zile în cazul în care şi alte formaţiuni politice vor dori să se alăture„, a adăugat Ciolacu.

Ştirea iniţială:

Conducerea social-democrată s-a reunit, luni, în cadrul Comitetului Executiv Naţional. Mai mulţi lideri social-democraţi au declarat, înaintea CEx, că în cadrul reuniunii va fi luată o decizie în ceea ce priveşte depunerea sau nu a unei moţiuni de cenzură după angajarea răspunderii de către Guvern pe legea bugetului pentru anul 2020.

„Decizia va fi a CEx când vom depune moţiunea de cenzură. (…) Peste o oră – o oră jumate aflaţi dacă depunem moţiune sau nu”, a precizat secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, înaintea şedinţei CEx.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la rândul său, că decizia urmează să fie luată în cadrul CExN, dar a adăugat că, în opinia sa, legea bugetului este una „catastrofală”.

„Hotărâm acum la CEx. (…) Nu ştiu, să ne mai uităm pe legea bugetului o dată, pentru că legea bugetului propusă de Orban este o lege catastrofală pentru români”, a susţinut el.

Săptămâna trecută, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea că partidul ar putea ataca la Curtea Constituţională legea bugetului, după asumarea răspunderii în Parlament, o decizie în acest sens urmând să fie luată în cadrul acestui Comitet Executiv Naţional.

„În ceea ce priveşte o eventuală sesizare la Curte, e o decizie politică pe care doresc să o iau în cadrul partidului şi o să vorbesc cu colegii mei astăzi să facem un Comitet Executiv în principal cu această temă în ziua de luni, deci în termenii constituţionali”, declara Marcel Ciolacu.

Întrebat şi dacă cu acel prilej se va discuta şi despre o eventuală moţiune de cenzură, liderul PSD spunea: „Nu este nimic exclus, cred că ar fi cea mai stufoasă moţiune de cenzură, dar în acest moment, matematic vorbind, există o majoritate”.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, în şedinţe comune, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, pe Legea privind bugetul asigurărilor sociale şi pe legea care corectează prevederile OUG 114/2018.