PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL şi UDMR. Marcel Ciolacu a anunţat condiţiile puse de social-democraţi

PSD a decis să înceapă negoicerile cu PNL pentru intrarea la guvernare. Votul a fost dat în unanimitate, dar sunt condiţii extrem de dure pentru liberali, care au şi ei şedinţă în această seară pentru stabilirea strategiei.

08 nov. 2021, 12:22
PSD a votat în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL şi UDMR. Marcel Ciolacu a anunţat condiţiile puse de social-democraţi

UPDATE: Biroul Politic Național al PSD a votat, în unanimitate, pentru ca partidul să intre în negocieri cu PNL, UDMR și minoritățile naționale pentru a forma guvernul.

În această seară este așteptat și un vot în BPN-ul PNL, iar ulterior pot începe negocierile oficiale pentru formarea unei majorități parlamentare.

Social-democraţii au pregătit priorităţile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

„Vom decide dacă vom începe sau nu negocierile cu PNL. De asemenea, o să trecem în discuție și programul deja public de guvernare al PSD și vom scoate ce este de neacceptat din punctul de vedere al PSD și condițiile de bază pentru viitorul program de guvernare din partea PSD”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a afirmat că, duminică, i-au cerut ministrului Finanţelor o listă cu parametri pe care ar dori să îi cunoască, în contextul măsurilor ce vor fi impuse prin programul de guvernare.

”Nu am luat în discuţie nicio funcţie, încă suntem în marja programului de guvernare, să vedem dacă colegii mei decid să facem aceste negocieri sau nu”, a spus Ciolacu. El a precizat că nu a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis. Liderul PSd a arătat că negocierile cu PNL se vor face conform ponderilor parlamentare. ”Eu nu am auzit alte negocieri decât pe ponderi. Eu nu cunosc alte negocieri politice decât pe ponderi, pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie”, a afirmat el. Întrebat ce funcţie îşi doreşte Marcel Ciolacu, el a spus că are cea mai bună funcţie, preşedintele Partidului Social Democrat.

La Capitolul gestionarea pandemiei, social-democraţii propun testare extinsă şi vaccinare şi reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar. Cei de la PSD spun că vor asigura minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, şi stocuri de urgenţă suplimentate, precum şi resursă umană atrasă.

Firea: Important este să decidem dacă facem această coaliţie sau nu. A împărţi acum ministere şi funcţii este prematur

enatorul PSD Gabriela Firea a declarat, luni, înainte de şedinţa Consiliului Naţional al PSD, că ceea ce este important în acest moment este ca partidul să decidă dacă face această coaliţie cu PNL, ea arătând că a împărţi ministere şi funcţii este prematur.

Gabriela Firea îl acuză pe Nicuşor Dan că îşi însuşeşte proiectele ei: „Nicuşor, nu ţi-e ruşine să furi munca predecesorilor?”

Întrebată dacă din guvernul PNL-PSD ar trebui să facă parte lideri din prima linie a partidului, Firea a declarat la sediul PSD că pot fi şi colegi din prima linie sau a doua linie a partidului. ”Important este să decidem dacă realizăm această coaliţie de guvernare sau nu, în funcţie de argumente pro şi contra, şi dacă punctele din programul nostru de guvernare sunt preluate”, a spus senatorul PSD. Firea a continuat: ”A împărţi acum ministere şi funcţii, cred că este prematur”. Întrebată dacă ar vrea să facă parte din Guvern, Gabriela Firea a răspuns: ”Eu îmi doresc să-i pot ajuta pe români din Senatul României”. Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun. Social-democraţii au pregătit priorităţile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

Principii pe care PSD vrea să le impună pentru a intra la guvernare

Liderii social-democraţi au stabilit mai multe condiţii pentru a intra la guvernare alături de PNL, cea mai importantă fiind modificarea Constituţiei – de la republică semiprezidenţială la republică parlamentară, susţin surse politice.
În primul rând, PSD îşi doreşte ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democraţii să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărţite între PNL şi UDMR.

De asemenea, PSD e dispus să renunţe la funcţia de prim-ministru, cu condiţia să primească postul de vicepremier, numele vehiculate fiind Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu. Social-democraţii şi-au mai stabilit ca priorităţi Ministerul de Finanţe şi funcţia de secretar general al guvernului, două instituţii-cheie pentru activitatea Executivului.

Dincolo de negocierea ministerelor, PSD va cere la discuţii modificarea Constituţiei, astfel încât România să treacă la republică parlamentară, în care şeful statului este ales de Parlament. Practic, preşedintele ar avea doar un rol decorativ din 2024.

La nivel social, PSD va propune creşterea salariului minim, majoritatea pensiilor şi a alocaţiilor de la 1 ianuarie.

• parteneriat real între autorităţi şi mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul naţional care duce la luarea deciziilor în privinţa controlului pandemiei.
• Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătăţii publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic şi social, însoţite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul şi instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.

• Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea urgentă în prima linie a specialiştilor din sănătate şi respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esenţială profesionalizarea funcţiilor publice cu atribuţii în combaterea pandemiei şi renunţarea la politrucii plasaţi în funcţii publice doar pe baza apartenenţei politice.
• Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei – bine delimitate temporal, nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de sănătate.

• Susţinerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă faţă de populaţie. Coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban).

PSD propune PLAFONAREA PREŢURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021 şi COMPENSAREA facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat şi aplicabil cu celeritate, potrivit News.ro.

Cei de la PSD vor şi asigurarea SUBVENŢIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

Măsurile cerute de PSD pentru Educaţie

În EDUCAŢIE, PSD are în programul de guvernare ca prioritate ”asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare”, ”back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică  în sistem de siguranţă – operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line), descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităţilor de învăţământ la nivelul consiliului de administraţie al şcolii, cu avizul autorităţii de sănătate publică şi consultarea tuturor factorilor implicaţi.

PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creşteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se doreşte creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 şi creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuţii cu partenerii sociali şi mediul de afaceri.
Cei de la PSD vor şi un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

La Capitolul PNRR, se propune sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an.

Citeşte şi: Daniel Fenechiu, despre o alianţă PNL – PSD: Am avea o majoritate stabilă și nu am fi la mâna unor grupuri și grupulețe


loading...
Partenerii noștri