Şedinţă CSAT, la Cotroceni. Prima întâlnire Ponta – Iohannis după votul din Camera Deputaţilor VIDEO

Klaus Iohannis şi Victor Ponta au avut, marţi după-amiaza, prima întâlnire după votul negativ dat, marţi, în Camera Deputaţilor pe cererea DNA şi în urma căruia şeful statului i-a cerut premierului pentru a doua oară demisia. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi regăsindu-se subiectul defrişărilor ilegale şi Strategia Naţională de Apărare a Țării.

08 iun. 2015, 14:18

Şedinţa CSAT a fost convocată pentru ora 15.00 şi s-a încheiat după mai bine de două ore. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au fost incluse tematici referitoare la:

Strategia Naţională de Apărare a Țării;
• Activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2014 şi principalele obiective pentru anul 2015;
• Forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2016;
• Proiectul Planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2015;
• Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă;
• Implementarea deciziilor Summitului NATO din 2014;
• Stadiul programului de înzestrare a Forţelor Aeriene cu avion multirol;
• Pregătirea Consiliului European din iunie 2015 pe dimensiunea politicii de securitate şi apărare comună;
• Evoluţiile din Ucraina: impactul asupra regiunii extinse a Mării Negre, inclusiv conflicte prelungite;
• Republica Moldova în noua ecuaţie regională. Opţiuni privind integrarea europeană versus orientare euroasiatică;
• Defrişările ilegale ale fondului forestier naţional. Impact şi măsuri ferme de stopare a acestui fenomen;
• Demersuri pentru realizarea interconectării reţelelor electrice şi de gaze naturale din România şi Republica Moldova;
• Managementul deşeurilor nucleare la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.

Pe timpul şedinţei urmau să fie abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, conform sursei citate.

Victor Ponta şi Klaus Iohannis au stat la aceeaşi masă, la numai câteva ore după ce şeful statului i-a solicitat premierului demisia.

Într-o declaraţie de presă, transmisă de Administraţia Prezidenţială, şeful statului susţinea, imediat după ce Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Ponta pentru conflict de interese, că îşi menține punctul de vedere conform căruia „Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție.”

Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. (….)  În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru”, susţine Iohannis în declaraţia de presă.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis cere din nou demisia lui Victor Ponta: Parlamentul s-a transformat în scut de protecţie

Deputaţii au respins, în şedinţa de plen, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

În urmă cu o zi, şi deputaţii jurişti au dat aviz negativ cererii procurorilor. Victor Ponta mai este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

CITEŞTE ŞI Deputaţii au RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui VICTOR PONTA. Scorul: 231 de voturi la 120