Şedinţă cu scântei în PSD la Sinaia. Conducerea centrală se confruntă cu revolta baronilor VIDEO

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit în şedinţă vineri, la Sinaia. Reuniunea se anunţă foarte tensionată întrucât liderii de la centru, în frunte cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea, vor să restrângă puterea baronilor locali, în timp ce liderii din teritoriu susţin că aceasta este doar o stratagemă prin care tandemul Ponta-Dragnea vrea să se menţină în fruntea PSD, fără a da socoteală pentru eşecul de la alegerile prezidenţiale.
Filip Stan
30 ian. 2015, 09:57
Şedinţă cu scântei în PSD la Sinaia. Conducerea centrală se confruntă cu revolta baronilor VIDEO

Miza reuniunii este foarte importantă în condiţiile în care deja baroni locali importanţi ai PSD au început să conteste planurile conducerii centrale, iar impunerea acestora ar putea duce la o rebeliune deschisă împotriva preşedintelui Victor Ponta şi a adjunctului său, Liviu Dragnea.

Tensiunile au apărut imediat după ce Liviu Dragnea a anunţat programul de reformă internă, în luna decembrie, la scurtă vreme după usturătorul eşec al lui Victor Ponta în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Prima propunere făcută de Liviu Dragnea este ca președintele de Consiliu Județean să nu mai fie și liderul organizației județene, cel puţin în cazul PSD.

„Una din propunerile mele va fi ca noi sa decidem ca functia politica sa se desprinda de cea administrativa, sa nu mai poata sa fie un presedinte de CJ si presedinte de organizatie”, a precizat Dragnea.

A doua măsură propusă de vicepremier se referă la calitatea şefului CJ de ordonator principal de credite. „De asemenea, ca si atributii ale presedintelui de CJ… Sunt acuzati ca au foarte multa putere si, atunci, sa stabilim prin lege, obligatia ca presedintele de CJ sa nu mai fie ordonator de credite, toate atributiile executive sa fie preluate de un administrator public. Împreuna cu consilierii judeteni hotarasc, delibereaza si decid politica de dezvoltare a judetului, dar de pus in practica, de semnat efectiv si de alocat bani o face administratorul public”, a explicat Dragnea.

Vicepremierul susţine că, în acest astfel, aleşii locali vor fi feriţi de tentaţii: „Dacă un presedinte de Consiliu Judeţean nu are atributii de ordonator principal de credite, atunci nu mai are niciun fel de puterea sa influenteze nimic de acolo. Şi ceilalti inteleg asta că un preşedinte de consiliu, neamaivând aceste atribuţii, nu mai poate, influenţa, ceea ce e sanatos si pentru presedintele de CJ, dar si pentru ceilalti.”

Dragnea a prezentat drept a treia măsură limitarea numărului de mandate de primar la două. „De asemenea, este un subiect care trebuie să dezbătut puțin: numărul de mandate la primari. Trebuie să ne gândim cu toții. Dacă din 2016 începem să gândim două mandate maxim la primari, ar fi un lucru bun. Toată lumea e îngrozită, nimeni nu mai vrea să semneze, ori nu putem să stăm așa. Există posibilitatea ca în orașele, nu neapărat în cele mari, să se facă tot felul de legături, care sunt periculoase. Nu știu cum, dar viața ne arată că așa se întâmplă”, a precizat Dragnea.

Replica celor vizaţi nu s-a lăsat aşteptată, tonul dându-l Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. Marian Oprişan, a declarat, pe 11 decembrie, că propunerea lui Liviu Dragnea, ca preşedinţii de consilii judeţene să nu mai poată fi şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD este oportună doar în măsura în care separarea funcţiilor administrative de cele politice se face până la vârful partidului, astfel încât premierul şi vicepremierul să nu mai deţină funcţii de prim rang în ierarhia PSD.

„Principiul complet este ca de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului. Dacă vorbim de acest principiu pe echilibru nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie să funcţioneze de jos până sus”, a declarat Marian Oprişan.

Acesta susţine că problemele de imagine ale PSD faţă de chestiunea corupţiei nu au fost generate doar la nivelul judeţelor. „Haideţi să considerăm că şi Bucureştii fac parte din ţara asta şi să nu transmitem mesaje precum că bătrânii sunt problema PSD că nu baronii sunt ăia. Şi ei răspund organelor abilitate pentru faptele lor aşa cum trebuie să răspundă fiecare cetăţean”, a argumentat Oprişan.

El a amintit că partidul a mai funcţionat pe acest principiu pe vremea când Oliviu Gherman era preşedinte, Adrian Năstase, iar Nicolae Văcăroiu şef al Guvernului.

„Eu nu am spus că nu există probleme. Există percepţia de corupţie care trebuie rezolvată şi toţi oamenii cu condamnări definitive ale instanţei nu mai au ce căuta în PSD. Problema percepţiei de partid comunist este una falsă, dar n-ai ce face. Totodeauna partidele de dreapta vor acuza partidele social-democrate de apartenenţă la comunism. În ce priveşte problema echilibrului de putere între funcţiile administrative şi funcţiile politice, dacă aplici principii, atunci principiile trebuie să meargă de jos până sus”, a mai spus preşedintele CJ Vrancea.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești