Şedinţă de Guvern 1 iulie. Ordonanţă de Urgenţă prin care acordă noi „PENSII SPECIALE”, pe ordinea de zi

În şedinţa de Guvern convocată miercuri, 1 iulie, urmează să fie adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 17:41
Şedinţă de Guvern 1 iulie. Ordonanţă de Urgenţă prin care acordă noi „PENSII SPECIALE”, pe ordinea de zi

RTV vă prezintă ce conține noua OUG care face referire la o nouă categorie de „pensii speciale”, despre care Orban susține că „vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”.

„ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare

Modificarea Legii nr. 263/2010 sub aspectul ca, persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) în cadrul să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

Având în vedere că activitățile se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim ceea ce denotă pe de o parte un control riguros al riscului iar pe de altă parte necesitatea asigurării unui program corespunzător de măsuri tehnico – organizatorice în scopul reducerii valorii globale a riscului şi încadrării acestuia în domeniul acceptabil.

Ținând seama de faptul că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise; depășesc valorile/limitele maxim admise.

Ca urmare a evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională a reieșit că, activitățile se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim, contribuind la creșterea riscului de îmbolnăvire profesională cu afectarea gravă a securității și sănătății în muncă ceea ce face imperios necesară adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare;

Luând în considerare că angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii care nu le permite munca în astfel de medii;

Având în vedere expunerea la zgomot, gaze şi vapori iritanţi cu consecințe asupra stării de sănătate, respectiv disfuncții respiratorii, hipertensiuni oscilante;

Luând în considerare factorii de risc existenți precum și lipsa măsurilor ce trebuie luate pentru eliminarea sau diminuarea acestora;

Luând în considerare importanța strategică pentru securitatea națională a industriei de armament;

Citeşte şi Şedinţă la Ministerul de Interne despre noile măsuri de relaxare. Ce vor decide autorităţile în plină pandemie de coronavirus

Ținând cont de necesitatea menținerii forței de muncă și a locurilor de muncă din industria de armament, și de obligația constituțională de eliminare a inechităților determinate de aplicarea unor dispoziții legale diferite la situații identice;

Prin neadoptarea ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare s-ar crea grave diferențe de tratament juridic dintre categoriile de asigurați în sistemul public în ceea ce privește recunoașterea și garantarea unor drepturi de asigurări sociale.

Având în vedere că măsura ce face obiectul prezentei ordonanțe de urgență face parte din categoria măsurilor ce vizează nu numai interesul general public dar și interesul național.

Luând în considerare faptul că aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. I. – Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. Alineatul (1) al articolului 30 se completează cu o nouă literă, litera g) cu următorul cuprins:

g) activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

După alineatul (41 ) al articolului 30 se introduce un nou alineat, alineatul (42 ) cu următorul cuprins:

(42 ) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, perioada desfășurată în activitățile de la alin. (1) lit. g), anterior datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.

2. După articolul 561 se introduce un nou articol, art. 562, cu următorul cuprins:

(1) Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

(2) Pentru persoanele care au desfășurat activitățile prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 25 ani.

Citeşte şi Orban, după decizia Curţii Constituţionale: „Legea 55 ne conferă bază legală inclusiv pentru carantină şi izolare la domiciliu”

Art. II

(1) De prevederile art. 30 alin. (42 ) și art. 562 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență.

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă cu luna următoare cererii.”, sunt prevederile noii OUG.