Referendumul se va ţine pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie. Care va fi întrebarea de pe buletinul de vot UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat la începutul şedinţei de guvern de marţi că referendumul pentru familie se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie. Guvernul a alocat peste 163 de milioane de lei pentru organizarea referendumului.

18 sept. 2018, 05:54

UPDATE Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot, anunţă guvernul într-un comunicat, după şedinţa de marţi.

Guvernul a adoptat în ședința de marți actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției:

– Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, precum și pentru unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției

– Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului 

– Hotărâre de Guvern pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018

Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.

De asemenea, având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actul normativ stabilește folosirea dimensiunilor buletinului de vot şi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare. Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar în cel mult 48 de ore de la data intrării în vigoare a ordonanței.

Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, confecționarea ștampilelor cu mențiunea „Votat” va fi realizată de către Regia Autonomă „Monetăria Statului”, iar confecţionarea timbrelor autocolante de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A.. Aceste soluţii legislative au fost utilizate şi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014.

Pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei.

La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate.

Totodată, se creează cadrul legal prin care referendumul național privind revizuirea Constituției să se poată organiza în același timp cu referendumul cu privire la o problemă de interes local, astfel încât organizarea de către autorităţile administrației publice locale a unui referendum local să nu afecteze buna desfășurare a referendumului național.

În conformitate cu actele normative aprobate de Guvern, se vor constitui comisii tehnice, la nivel central şi local, din care vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor implicate în organizarea referendumului naţional cu rolul de a coordona şi urmări îndeplinirea sarcinilor care revin ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi instituţiilor prefectului.

Ministerul Afacerilor Interne dispune măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice în localităţile ţării, pe întreaga perioadă de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Autoritățile administrației publice centrale și locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziția primarilor spații în vederea organizării de secții de votare, precum și pentru sprijinirea cu personal a operațiunilor tehnice la secțiile de votare.

Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral.

Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartizate, se mai arată în comunicatul guvernului.

_________

UPDATE Şedinţa de guvern a început la ora 17.30. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat organizarea referendumului în doup zile, 6 şi 7 octombrie. 

„CCR a avizat favorabil demersul de redefinire a familiei si revizuire a Constituţiei. Sunt toate conditiile pt organizarea referendumului. Guvernul are obligatia de a organiza acest scrutin.

In sedinta de astazi vom adopta actele necesare pt buna desfasurare a refendumului in forma adoptata de parlament, pt ca cetatenii sa aiba posibilitatea sa isi exprime optiunile.

Referendumul se va tine pe parcursul a doua zile, 6 si 7 octombrie”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei.

Ea a precizat referendumul nu este impotriva minoritatilor sexuale.

„Refendumul nu este unul impotriva minoritatilor sexuale. Referendumul este efectul unui demers cetatenesc, iar partidele trebuie sa respecte vointa cetatenilor.

In locul apelurilor pt boicotare, ar fi mai onest daca partidele ar avea o pozitie clara. PSD este pentru referendum, iar aceasta pozitie este cel mai adecvat raspuns. Cer tuturor institutiilor implicate sa dea dovada de maxima responsabilitate si sa demareze urgent actiunile pt organizarea lui. Ma refer la pregatiri de ordin tehnic si asigurarea sumelor necesare pt acest scrutin”, a mai spus premierul.

_________

UPDATE Guvernul Dăncilă va avea o şedinţă marţi, 18 septembrie, de la ora 17.30, anunţă un comunicat al Executivului. Cu această ocazie, se va stabili că referendumul pentru modificarea Constituţiei se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie.

Legea de modificare a Constituţiei a fost publicată în Monitorul Oficial, împreună cu decizia CCR prin care s-a stabilit că actul normativ respectă standardele constituţionale. 

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa convocată pentru marţi după-amiază, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 a referendumului, în scopul organizării în bune condiţii a consultării populare privind redefinirea căsătoriei.

Potrivit proiectului de OUG, se va stabili ca referendumul să se desfăşoare în decurs de două zile şi datele la care urmează să aibă loc procesul de votare.

Guvernul ar fi trebuit să se reunească marţi în şedinţă, fiind aşteptată emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă care să permită ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei să se desfăşoare pe parcursul a două zile, fiind vehiculate datele de 6 şi 7 octombrie. Şedinţa fusese iniţial anunţată pentru luni la ora 16.00, fiind amânată

Surse guvernamentale susțin că este vorba de o chestiune tehnică – decizia Curții Constituționale nu a fost încă publicată în mod oficial, în plus fiin nevoie de pregătirea unui întreg pachet legislativ pentru organizarea referendumului. 

 

Anunţul privind convocarea şedinţei de Guvern luni la ora 16.00 a fost făcut de către Executiv. Ulterior, Guvernul a transmis că şedinţa va fi amânată.

„Şedinţa de Guvern anunţată iniţial pentru luni, ora 16.00, se amână pentru marţi la o oră care va fi anunţată ulterior”, a transmis Guvernul, fără a face precizări legate de motivele amânării

În şedinţa de Guvern este de aşteptat adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să permită desfăşurarea referendumului timp de două zile, nu doar o zi, cum prevede actuala legislaţie.

Ordonanţa de Urgenţă ar urma să modifice Legea referendumului, care prevede că „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

După adoptarea OUG şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial, ar urma să fie emise hotărâri de guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.

Pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, sunt vehiculate zilele de 6 şi 7 octombrie.

Curtea Constituţională a stabilit luni că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie, cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

De asemenea, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou articol II, cu următorul text: „Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Consituţia României, republicată”.

În 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD că referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei.

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pentru revizuirea Constituţiei privind definiţia familiei.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constituţiei s-a desfăşurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenţă pentru validarea acestuia.