Şedinţă de guvern marţi, înainte de vizita premierului Dăncilă în Israel

Membrii guvernului se întrunesc marţi, la ora 12.00, în şedinţă de Guvern, în avans faţă de ziua obişnuită (miercuri sau joi), din cauză că premierul Viorica Dăncilă urmează să plece în vizită în Israel.

RomaniaTV.net
24 apr. 2018, 07:00
Şedinţă de guvern marţi, înainte de vizita premierului Dăncilă în Israel

Şedinţa de guvern a fost anunţată pe site-ul gov.ro, pentru marţi, ora 12.00. În mod normal, şedinţele de guvern au loc joia sau miercurea, însă premierul Viorica Dăncilă va fi plecată în Israel, potrivit informaţiilor apărute în ultimele zile, dar încă neconfirmate oficial pe agenda premierului.

Vizita Vioricăi Dăncilă în Israel vine în contextul adoptării de către guvern a unui memorandum privind începerea demersurilor pentru mutarea ambasadei României de la la Tel Aviv la Ierusalim. 

Anunţul privind adoptarea acestui memorandum a stârnit reacţia dură a preşedintelui Klaus Iohannis, care a declarat că mutarea ambasadei ar contravine dreptului internaţional. Ulterior, şeful statului a revenit, spunând că guvernul a vrut de fapt o platformă de discuţie pe acest subiect şi că aşteaptă să ajungă memorandumul la Cotroceni.

Ordinea de zi a şedinţei de guvern

Guvernul va aproba în şedinţa de marţi acordarea cu titlu gratuit a unor cantităţi de produse ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Teleorman şi Vrancea.

Tot marţi, Guvernul va adopta, printr-o hotărâre, protocolul între MAI român şi MAI din Bulgaria, semnat la 3 octombrie 2017, la Varna, pentru implementarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind readmisia cetăţenilor proprii şi a străinilor, semnat la Bucureşti, la 23 iunie 2000.

Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă aprobarea negocierii şi a semnării Acordului între Guvernul României şi Sfântul Scaun privind colaborarea şi recunoaşterea reciprocă în domeniul învăţământului universitar.

Un alt memorandum aflat pe agenda Executivului vizează aprobarea unui acord de principiu privind contractarea de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a unui împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii (CAT-DDO), în valoare de circa 400 milioane de euro şi aprobarea notei mandat de negociere a acestui împrumut.

Printr-un alt memorandum se va decide organizarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din cadrul unor instituţii publice subordonate.

De asemenea, tot prin memorandum, se va aproba deblocarea unor posturi vacante în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză – Direcţia Generală de Programare Economică.  

Tot marţi, premierul Viorica Dăncilă îi va primi pe prim-ministrului Republicii Elene, Alexis Tsipras, a prim-ministrului Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, și a preşedintelui Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, în cadrul unei întâlniri cvadrilaterale care va avea loc la Bucureşti.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Nimeni din UE nu-şi mută ambasada la Ierusalim. Nu comparăm România cu SUA