Şedinţă de urgenţă la Guvern pentru a decide măsurile care să stopeze creşterea preţului carburanţilor. Ciucă a cerut scăderea preţului cu un leu, Ciolacu insistă pentru plafonare

Premierul Nicolae Ciucă se va reuni miercuri, la sediul Guvernului, cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, dar şi cu alţi factori decizionali, pentru a căuta soluţii urgente de stopare a creşterii preţului la carburanţi.

22 iun. 2022, 13:14
Şedinţă de urgenţă la Guvern pentru a decide măsurile care să stopeze creşterea preţului carburanţilor. Ciucă a cerut scăderea preţului cu un leu, Ciolacu insistă pentru plafonare

UPDATE: premierul Nicolae Ciucă a cerut scăderea preţului cu măcar un leu, PSD insistă pe plafonare. Miercuri are loc o şedinţă a Coaliţiei de guvernare pentru decizia finală. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.

Inițial, partidele s-au înțeles să înceapă demersurile pentru scăderea prețului la benzină și la motorină cu 1 leu/litru. Planul era ca Guvernul să ajungă la o înțelegere cu OMV în acest sens, iar ceilalți benzinari ar fi urmat să scadă și ei prețurile pentru că altfel toată lumea s-ar fi îmbulzit să alimenteze doar de la OMV și ceilalți ar fi rămas fără clienți, spun sursele citate.

Coaliția se află acum în impas pentru că și-au dat seama că dacă la benzină se poate pune planul în aplicare, pentru că România este stat exportator, la motorină lucrurile stau diferit, 25% din cantitatea de consum fiind importată. Din acest motiv, marja de câștig pentru benzinari la motorină este mult mai mică și scăderea prețului cu 1 leu / litru la motorină i-ar pune pe comercianți în situația să scoată bani din buzunar, au explicat surse din Executiv.

Membrii Guvernului încearcă să caute o soluție pentru a depăși punctul mort în care se află.

Ulterior întâlnirii de la Guvern, premierul Nicolae Ciucă, care este şi preşedintele PNL, va avea o întâlnire cu liderul PSD Marcel Ciolacu, pentru a discuta soluţiile propuse şi a stabili un plan care să fie susţinut de coaliţia de guvernare.

Surse politice spun că una dintre soluţiile gândite de PSD este aceea ca Guvernul să dea OUG pentru reducerea marjei de profit pentru toate companiile pe o perioada de 6 luni.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că s-a săturat ca la orice discuție în cadrul coaliției să apară ”tot felul de tiriflici (om neînsemnat n.r.)” care contestă măsurile economice ale PSD și modul în care se dorește schimbarea Codului Fiscal.

”Sunt anumite companii corecte, prestigioase care au făcut profituri uriașe în timpul pandemiei sau din criza energetică și care nu ar fi făcut aceste profituri, dacă nu existau aceste două situații.

Dacă statul român și românii au dus tot greul în pandemie, acum este momentul ca și acele companii să dea ceva înapoi. Eu nu vorbesc de cifre, de câte procente să fie sau să nu fie, eu vorbesc despre principii.

Statul a cheltuit imens pentru a combate pandemia și este normal ca și noi să solicităm un efort, pe o perioadă limitată de timp, către aceste companii. Este normal, este firesc ca aceste companii să contribuie acum.

Citeşte şi: Florin Cîţu, război total cu PSD: „Soluţiile propuse sunt comuniste. Ar trebui să ne întrebăm dacă Ciolacu nu e Liviu Dragnea”

Vrem să generăm un sistem normal, o societate normală sau vrem să continuăm să trăim cu ”bule papale” și cu avantaje obținute doar de anumiți oameni sau prin presiuni asupra unor oameni politici”, spune liderul PSD.

„M-am săturat ca la fiecare discuție așezată să apară tot felul de tiriflici care să ne spună cât de luminos conturează ei viitorul României, după ce au distrus această țară. Apar tot felul de oameni care ne spun ce minunată este cota unică, dar în prezent noi nu mai avem cotă unică, avem tot felul de excepții.

Eu vreau să intervenim pentru că nu se poate ca în anumite zone, cum este piața carburanților, să lăsăm specula la liber.”, a adăugat Ciolacu.

Pe masa Guvernului se mai află şi propunerea de OUG prin care românii ar putea să-şi amâne ratele bancare pentru 9 luni.

Vor putea să ceară amânarea ratelor românii și firmele care vor declara pe proprie răspundere că în ultimele 3 luni cheltuielile le-au crescut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni. Dobânda datorată pentru lunile în care ratele au fost amânate se va adăuga la datoria pe care debitorii o au față de bancă.

Citeşte şi: George Simion, dezvăluiri incendiare despre fosta sa colegă: „Am spus în Parlament că Putin este un criminal, iar Diana Şoşoacă îmi spunea că e foarte urât că am zis aşa ceva”