Noi restricţii în Bucureşti de sâmbătă pe fondul creşterii incidenţei COVID-19 – DECIZIA CMBSU

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre prin care se impun noi restricţii pentru limitarea răspândirii COVID-19 în Capitală în condiţiile în care rata de incidenţă a depăşit din 1/1000. De această dată, şedinţa CMBSU s-a desfăşurat în sistem videoconferință şi a fost moderată de primarul general al Capitalei Nicuşor Dan deoarece prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru, este în concediu medical după ce s-a infectat cu virusul care provoacă COVID-19.

07 ian. 2022, 19:30
Noi restricţii în Bucureşti de sâmbătă pe fondul creşterii incidenţei COVID-19 – DECIZIA CMBSU

Rata de incidența cumulată calculată la 14 zile în Bucureşti a ajuns vineri la 1.42 la mia de locuitori, conform ultimei raportări a DSP Bucureşti. În aceste condiţii, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit  vineri de la ora 14 pentru a adopta o hotărâre prin care se impun noi restricţii pentru limitarea răspândirii COVID-19 în Capitală.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional au fost înregistrate 5.922 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 31 decese.

Noi restricţii în Bucureşti după creşterea mare a incidenţei COVID-19. Ce se modifică 

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte vineri de la ora 14 pentru a adopta o hotărâre prin care se impun noi restricţii pentru limitarea răspândirii COVID-19 în Capitală în conformitate cu Hotărârea guvernului care a prelungit starea de alertă pentru COVID-19 în România.

Noile restricţii vor intra în vigoare din 8 ianuarie 2021, ora 00.00, şi sunt valabile până la 6 februarie, ora 24.00

Masca medicală sau FFP2 obligatorie pe stradă, dar şi la interior în Bucureşti

Purtarea măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Sunt exceptate următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Citeşte şi: Stare de alertă de sâmbătă: Amendă de 2.500 de lei pentru cei care poartă mască textilă

Competiţii sportive cu mai puţini spectatori în Bucureşti

Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, va putea fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din
capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție.

Restricţii la cinematografe, spectacole sau festivaluri în Bucureşti

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

De asemenea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale vor fi permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție.

Organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică.

Mai puţini clienţi la sălile de fitness sau la piscină în Capitală

Activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, va fi permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între
persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00.

Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00.

Acces restricţionat la târguri

Activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Hotararea-CMBSU-nr.-1_07.01.2022