Viorica Dăncilă, după CEx: PSD îşi doreşte un candidat propriu. Vom discuta cu ALDE şi Pro România

PSD va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale, a anunţat vicepreședintele PSD Gabriela Firea la finalul ședinței Comitetului Executiv (CEX). "Am votat pentru candidat PSD și mandatarea conducerii PSD să discute cu ALDE, Pro România și sindicate pentru o alianță pentru turul 1", declarat Gabriela Firea. De asemenea, potrivit unor surse social-democrate, Viorica Dăncilă ar fi anunţat că demisionează de la şefia partidului dacă PSD nu ajunge în turul al doilea la prezidențiale. În aceeaşi şedinţă au avut loc şi tensiuni între mai mulţi lideri. Viorica Dăncilă a ţipat la Paul Stănescu atunci când a venit vorba de prezidenţiabilul PSD. Asta în timp ce Gabriela Firea i-a reproşat Vioricăi Dăncilă că a încălcat o regulă de bază în comunicarea cu partidul. 

RomaniaTV.net
15 iul. 2019, 11:53
Viorica Dăncilă, după CEx: PSD îşi doreşte un candidat propriu. Vom discuta cu ALDE şi Pro România

UPDATE Viorica Dăncilă, declaraţii după CEx:

Congresul PSD pentru validarea candidatului la prezidenţiale va avea loc pe data de 3 august. 

Am supus atenţiei Comitetului Executiv Naţional varianta susţinerii unui candidat din afara partidului, varianta susţinerii unui candidat ALDE, respectiv domnul Călin Popescu Tăriceanu, şi modul în care putem acţiona pentru a avea rezultate cât mai bune la alegerile prezidenţiale.

În urma votului Comitetului Executiv Naţional are reieşit faptul că PSD îşi doreşte un candidat propriu, că îşi doreşte să fie susţinut de ALDE şi Pro România şi vom avea discuţii cu cele două formaţiuni politice în acest sens.

Despre remaniere: 

Am decis schimbarea ministrului de Interne cu senatorul Moga şi a ministrului de Externe cu Ramona Mănescu.

______

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a decis ca social-democraţii să aibă un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, au precizat surse social-democrate.

DĂNCILĂ: Paul, trebuie să luăm o decizie indiferent de sondaje. Să negociem cu partidele. Noi, PSD, să mergem în faţă la ALDE, chiar dacă au 4%. E bine?! Dacă voi hotărâţi şi votăm să mergem cu Călin Popescu Tăriceanu, voi supune la vot. Dacă vă hotărâţi aici să mergem cu Tăriceanu nu am niciun fel de problemă. Dacă în sondaj iese că Tăriceanu e bine în sondaje? Îl susţinem pe Tăriceanu? 

FIREA: Dumneavoastră sunteţi cea care aţi încălcat prima această regulă. Aţi spus că nu candidaţi şi că veţi susţine un candidat. Aţi spus că vă puneţi la dispoziţia partidului. Această declaraţie în premieră a dumneavoastră, pe care nu aţi făcut-o în CEX. Consider că scorul de la europarlamentare e un accident şi nu se va mai repeta. Sper să facem tot ce ţine de noi să schimbăm acest accident. Sunt puţin surprinsă neplăcut că avem relaţii neplăcute cu partenerii de guvernare. Este o prăpastie între noi şi ALDE că nu am discutat despre prezidenţiale. Trebuie să luăm o decizie tranşantă. Parcă ne aşteptăm deja că pierdem. Părem demobilizaţi. Primarii din ţară şi şefii de consilii judeţene sunt îngrijoraţi pentru că rezultatul alegerilor va afecta alegerile locale. Eu mi-aş dori un candidat din PSD, dar haideţi să luăm o decizie. Sau mergem cu un candidat extern, dar haideţi să luăm o decizie. 

STENOGRAME: DĂNCILĂ, DESPRE PREZIDENŢIALE
Am crescut în sondaje. Dar dacă oamenii văd că nu ştim ce să facem, nu e bine. Nu ne permitem asta. Avem datoria să luăm nişte decizii aici. Trebuie să vedem ce facem. Dacă susţinem candidatura lui Tăriceanu sau avem candidat PSD, atunci ne susţin alţii pe noi. Şi eu aştept răspuns. Trebuie să vedem pe ce drum mergem. Azi trebuie să luăm o decizie. Nu e despre o persoană sau alta. Vom analiza. Trebuie să ne spunem toţi punctul de vedere. Tăriceanu a zis clar că merge la prezidențiale cu sau fără PSD. Esențial este ca același lucru sa îl facem și noi. Sa ne hotărâm, după aia vom negocia altfel. 
SURSA: România TV

DĂNCILĂ ŞI FIREA, SCHIMB DE REPLICI ÎN CEX 
DĂNCILĂ: Deciziile nu se iau în altă parte. Am vorbit cu Tăriceanu, Chiţoiu, era şi Eugen, şi Mihai. Am vorbit alaltăieri. Rezultatele trebuie decontate, eu le decontez. Dacă vor fi rezultate slabe, eu le decontez. Asta înseamnă că îmi asum orice rezultate. 
FIREA: Ori nu m-aţi ascultat, ori vă faceţi că nu auziţi. Sunteţi mai informată ca mine că sunteţi premier. Vă mulţumesc că vă asumaţi rezultatul, că sunteţi preşedinte. 
DĂNCILĂ: Dumneavoastră aţi avut ceva de reproşat şi fostului preşedinte. Acum, şi mie. 
FIREA: Nu mă mai certaţi. Nu asta e soluţia. 
CIOLACU: Nu vă mai certaţi că nu asta e soluţia. Ar fi trist ca prima dată în istoria României PSD să nu intre în turul doi. 
SURSA: România TV 

”Dacă nu intrăm în turul doi prima demisie va fi a președintelui de partid. Ce să nu îmi asum? Cum să spunem așa ceva? Eu sunt prima care pleacă!”, le-ar fi spus Viorica Dăncilă participanţilor la CEx.