Şef din Ministerul Sănătăţii cercetat pentru dispariţia a 11 laptopuri

Mihai Constantinescu continuă să ocupe funcție de conducere în Ministerul Sănătății, deși a fost declarat incompatibil de către ANI și, apoi, a pierdut două contestații în instanță. Între timp, acesta a achiziționat 11 laptopuri care sunt de negăsit în cadrul unui proiect european, fix speța în care ANI l-a găsit în culpă în 2018. 

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 11:42
Şef din Ministerul Sănătăţii cercetat pentru dispariţia a 11 laptopuri

Mihai Constantinescu este șeful Serviciului de audit al Ministerul Sănătății. Acesta coordonează misiunile de control la spitale și toate celelalte instituții ale sistemului public de sănătate.

Citește și: Scandalul morţilor de coronavirus. Unii medici spun că nu toate decesele raportate au drept cauză COVID-19, rudele sunt revoltate 

În noiembrie 2018 a fost găsit incompatibil de ANI după ce Libertatea a demonstrat că era șef de proiect pe fonduri europene, deși legislația interzice acest lucru.

 “Nu poate dirija un proiect concomitent cu funcția de șef audit”, a argumentat ANI. Mai exact, Mihai Constantinescu nu se poate controla pe sine însuși. Ca urmare, acesta nu mai poate ocupa timp de 3 ani nici o funcție publică. Ulterior, instanța a confirmat starea de incompatibilitate sesizată de ANI, iar Mihai Constantinescu a pierdut ulterior două contestații.

Între apeluri, în luna august 2019, Mihai Constantinescu a continuat să fie managerul unui proiect pe fonduri europene.Proiectul, al cărui beneficiar este Ministerul Sănătății, a fost demarat pe 9 august, pe o durată de 30 de luni, în valoare totală de 12,4 milioane de lei, din care 10,5 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, restul de 1,9 reprezentând contribuția MS. 

În cadrul acestuia, ministerul a achiziționat echipament electronic de la firma Union CO SRL. Doar că, potrivit documentelor, 11 laptopuri sunt de negăsit, recepționarea echipamentului fiind făcută în absența unui reprezentant al furnizorului și a unei comisii de recepție.

Cel care a sesizat neregulile în octombrie 2019 a fost Constantin Dina, șeful Direcției de Control și Integritate din Ministerul Sănătății.  După mai multe amânări solicitate de Mihai Constantinescu, Comisia de Disciplină a reușit să dezbată cazul pe 13 aprilie 2020. 

Reclamantul a fost însoțit de avocat și a cerut să fie audiați mai mulți colegi de proiect, care l-au ajutat “la descărcarea echipamentului”. Aceștia au susținut că au observat că unele cutii de laptop erau mai ușoare decât altele. În total, 11 computere nu au mai ieșit la numărătoare.  

Comisia de Disciplină a fost convocată nu să cerceteze dispariția efectivă a laptopurilor, de care se ocupă Direcția de Control și Integritate din MS, dar și Poliția, ci pentru a stabili dacă Mihai Constantinescu și-a îndeplinit obligațiile. La audieri, trei colegi de-ai lui Constantinescu au povestit cum s-a desfășurat totul: chemați pe WhatsApp, puși să care cutii în care se afla doar o pungă de protecție, nu și un laptop.