Şefa Comisiei de Malpraxis, despre bebeluşul mort la Focşani: Mereu există şi moarte subită şi alte diagnostice posibile

E anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani unde o fetiță de doar patru luni a murit de pneumonie la câteva ore după ce a fost consultată de medic şi trimisă acasă cu diagnostic de "roşu în gât". Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Marina Maiorov, preşedintele Comisiei de Malpraxis, a explicat, la Digi24, că, pentru a interveni în acest caz, comisia trebuie sesizată de către părinţii bebeluşului, care să depună o cerere şi acte medicale în susţinerea cauzei lor.

RomaniaTV.net
12 dec. 2019, 09:37
Şefa Comisiei de Malpraxis, despre bebeluşul mort la Focşani: Mereu există şi moarte subită şi alte diagnostice posibile

„Joi seara ne-a făcut fata temperatură. I-am băgat un supozitor. Vineri dimineaţă ne-am dus cu ea la Urgenţe la spital. M-a trimis în Policlinică, unde era doamna doctor Gruia. Dânsa mi-a dat tratament. A zis că are început de roşu în gât, mi-a dat Tantum Verde, Algin, Panadol şi nişte picături care se dau în caz că face temperatură mai mare de 39 de grade. Sâmbătă dimineaţă, la ora cinci, a mâncat fata. La şase m-am trezit să-i dau tratament şi nu am mai avut cui”, a povestit mama fetiţei decedate, Alina Artimon.

Medicul pediatru de la spitalul din Focşani susţine că a fost respectat protocolul.

„Vineri, la ora 12,14 am consultat copilul Maria Daria Petrea, în vârstă de patru luni jumătate, din Ciuşlea. La examenul clinic nu am depistat simptomatologii respiratorii, semne de insuficienţă respiratorie, copilul respira bine, era bine colorat, avea tonus bun. Copilul a fost consultat pe îndelete, dezbrăcat la Pampers, pentru că aşa consultăm toţi copiii sugari. Temperatura intra-rectală a fost 36,8 grade. La examenul clinic am găsit un faringe hiperemic, fără alte modificări vizibile. Copilul a primit o reţetă acasă, cu antitermic şi simptomatice. (…) Orice copil febril sub vârsta de şase luni care are doar febră, fără alte semne clinice de boală, fără semne de gravitate, poate fi tratat acasă sub supraveghere 24 – 48 de ore cu antitermice, precum precizează şi ghidul de pediatrie din 2019. (…) Sugarul este o vârstă la care ştim prea bine că pot evolua oricând nefavorabil. Le-am recomandat părinţilor să monitorizeze starea copilului şi să se prezinte la spital dacă se agravează”, a declarat medicul pediatru Mihaela Mihalache.

Părinţii copilului susţin însă că fetiţa ar fi fost consultată de un alt medic, care le-ar fi prescris şi reţeta. Documentele medicale au fost ridicate de poliţişti. 

„Reţeta pe are o avem de la doamna Gruia e la Poliţia Criminalistică. Reţeta era deja la SML, de sâmbătă dimineaţă de când ne-au luat copilul din casă, ne-au cerut şi reţeta. La noi a rămas doar tratamentul. Ieri dimineaţă când am fost să scoatem fata de la Medicină Legală nu am mai rezistat şi am întrebat din ce cauză mi s-a întâmplat aşa ceva. Mi s-a zis că de la pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, deoarece fetiţa mea nu avea nimic în gât. (…) Vrem să ni se facă dreptate. Nu vrem să se mai întâmple şi la alţi copii sau la alte familii ce a păţit fetiţa mea”, a spus Gabriel Petrea, tatăl fetiţei.

Marina Maiorov, preşedintele Comisiei de Malpraxis, a explicat, la Digi24, că, pentru a interveni, comisia trebuie sesizată de către părinţi, care să depună o cerere şi acte medicale în susţinerea cauzei lor. 

„Deocamdată nu s-a făcut nicio sesizare”, a precizat Marina Maiorov.

Întrebată ce părere are despre acest caz, în calitate de om, ea a răspuns: „În calitate de om, dacă copilul a fost examinat, totdeauna există şi moarte subită şi alte diagnostice posibile. Dacă a fost examinat corect, dacă la momentul acela nu punea probleme pentru a fi reţinut în spital…. orice este cu putinţă. În manualele noastre medicale se citează şi acest diagnostic moarte subită”.