Șefa Comisiei Europene reacționează la atacul Rusiei: Vom trage la răspundere Kremlinul pentru atacul nejustificat asupra Ucrainei

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat că Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul "nejustificat" asupra Ucrainei, după ce Kremlinul a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul Ucrainei.

24 feb. 2022, 08:18
Șefa Comisiei Europene reacționează la atacul Rusiei: Vom trage la răspundere Kremlinul pentru atacul nejustificat asupra Ucrainei

Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul „nejustificat” asupra Ucrainei, a declarat joi şefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen, după ce Kremlinul a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul Ucrainei, conform Reuters.

”În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter.

„Vom trage Kremlinul la răspundere”, a avertizat şefa Comisiei Europene în acelaşi mesaj. Liderii UE urmează să se întrunească într-un summit de urgenţă în cursul zilei de joi, la Bruxelles, după ce o primă serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei a intrat în vigoare miercuri.

Vladimir Putin a ordonat începerea operațiunilor militare în regiunea ucraineană Donbas

Reacția Ursulei von der Leyen vine la scurt timp după ce Vladimir Putin a ordonat începerea operațiunilor militare în Donbas. Liderul rus le-a transmis soldaților ucraineni din estul țării să lase armele jos și să se întoarcă la casele lor.

„Am luat decizia unei operațiuni militare”, a anunțat Putin într-o declarație la televiziune, susținuță cu puțin înainte de ora 05.00.

În discursul său, Vladimir Putin s-a adresat și soldaților ucraineni: „Vă cer să depuneți armele”, dându-le apoi asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”.

Liderul de la Kremlin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.

„Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj”, a mai spus el, precizând că securitatea țării este garantată”.

Putin nu a oferit însă detalii privind amploarea acestei operațiuni militare în Ucraina, dacă va fi limitată la estul țării sau va fi mai extinsă.

Echipa CNN din Kiev a spus, joi dimineața, că a auzit mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, potrivit CNN. „Un flux constant de explozii puternice”, a transmis și echipa CNN din Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării.

Citește și Joe Biden, prima reacție după ce Putin a ordonat începerea atacului militar în Ucraina: „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”

Citește și Rachete de croazieră rusești, surprinse cum zboară peste Ucraina. Tensiunile sunt la cote înalte