Şefa de achiziţii de la Spitalul Obregia, reţinută de procurorii DNA. Atribuia contracte cu preţuri supraevaluate cu până la 1.100%

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea Elenei Faur, la data faptei șef al Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", sub acuzația de abuz în serviciu în legătură cu atribuirea de contracte unor societăți "agreate" care practicau prețuri supraevaluate cu până la 1.100%.

11 iul. 2017, 06:50
Şefa de achiziţii de la Spitalul Obregia, reţinută de procurorii DNA. Atribuia contracte cu preţuri supraevaluate cu până la 1.100%

Elena Faur este acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„În perioada octombrie 2012 — decembrie 2016, inculpata Faur Elena, în calitate de șef al Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ‘Prof. Dr. Alexandru Obregia’, și-a îndeplinit în mod defectuos, prin încălcarea legislației primare, atribuțiile de serviciu ce îi reveneau în domeniul achizițiilor publice cu privire la cercetarea pieței pentru obținerea celei mai bune oferte, negocierea condițiilor comerciale cu furnizorii etc. Concret, inculpata Faur Elena a atribuit contractele de achiziție lucrări sau produse doar unor societăți ‘agreate’ deși prețurile practicate de acestea erau mult mai mari decât cele practicate de alți operatori economici”, arată DNA.

Conform sursei citate, în urma comparării prețurilor cu care produsele au fost comercializate către spital cu prețurile la care aceste societăți au achiziționat produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% până la 1.100%.

Prin aceste demersuri a fost produs unității medicale un prejudiciu de 2.994.608,69 lei, ce constituie totodată un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor, arată anchetatorii.

Inculpata Elena Faur va fi prezentată marți Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.