Şefa FMI cere mai multe eforturi din partea Atenei: Nu vrem să impunem măsuri draconice

FMI nu vrea să impună "măsuri draconice" în Grecia, dar cere totuși mai multe eforturi din partea Atenei pentru reforma pensiilor, în contextul în care grecii se află în grevă generală, a declarat joi șefa instituției, Christine Lagarde, relatează AFP.

04 feb. 2016, 20:28
Şefa FMI cere mai multe eforturi din partea Atenei: Nu vrem să impunem măsuri draconice

„Nu-mi place deloc când suntem prezentați ca FMI-ul draconic, strict, teribil”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă online, adăugând: „Nu vrem măsuri draconice în Grecia, care a făcut deja multe sacrificii”.

Directorul FMI a apreciat totuși că reformele guvernului grec trebuie să fie rezonabile în ceea ce privește sistemul de pensii, care se află în centrul negocierilor între Atena și creditorii săi.

Citeşte şi: Lupte de stradă la Atena. Zeci de mii de de oameni au ieşit în stradă să protesteze VIDEO

Potrivite lui Christine Lagarde, sistemul actual, care ar consuma anual 10% din Produsul Intern Brut (PIB), nu este „viabil” și trebuie reformat „profund”. Media în Europa ar fi de 2,5% din PIB, potrivit șefei FMI.

Europenii și FMI contestă anumite puncte ale reformei pensiilor propuse de Atena și care a provocat declanșarea unei greve generale joi în țară, notează Agerpres.

Reforma pensiilor se numără printre condițiile puse de FMI pentru a participa la planul de ajutor acordat vara trecută Greciei de către europeni.

FMI, care a luat parte la două planuri de salvare precedente, nu a luat încă o decizie și cere reforme Atenei, precum și o reducere a datoriei de către europeni.

„Sistemul de pensii trebuie să fie reformat, sistemul de colectare a impozitelor trebuie să fie ameliorat pentru a aduna mai multe venituri și a stopa evaziunea fiscală și acest proces trebuie însoțit de o reducere a datoriei de către europeni”, a afirmat Lagarde.