Şefa FMI: Economia riscă să intre într-o spirală de incertitudine şi instabilitate financiară

Christine Lagarde a veritizat în legătură cu un nou risc de recesiune mondială. Şefa FMI a spus că nici Asia nu este ferită şi a făcut apel la China  să se doteze cu o monedă mai puternică.

RomaniaTV.net
09 nov. 2011, 07:27
Şefa FMI: Economia riscă să intre într-o spirală de incertitudine şi instabilitate financiară

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri la Beijing că există „riscul unei spirale de instabilitate financiară mondială” şi a cerut Chinei să îşi reevalueze moneda.

” Dacă nu acţionăm împreună, economia mondială riscă să intre într-o spirală de incertitudine şi instabilitate financiară „, a avertizat Lagarde, referindu-se la criza datoriilor şi la ameninţările de recesiune, în cadrul unui discurs rostit la începutul unei vizite de două zile în China.

„Economia mondială a intrat într-o fază periculoasă şi nesigură „, a subliniat directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), adăugând că „Asia nu este la adăpost”.

„China are nevoie de o monedă mai puternică”, a afirmat Lagarde, în timp ce principalii parteneri comerciali ai Chinei se plâng de o rată de shimb slabă a yuanului, responsabilă, în opinia lor, de enorme excedente comerciale acumulate de Beijing.

Christine Lagarde a ajuns la Beijing pentru prima sa vizită în China în calitate de director general al FMI. Ea urmează să analizeze împreună cu oficialii chinezi consecinţele crizei datoriilor în Europa şi condiţiile în care a doua economie mondială ar putea fi convinsă să cumpere mai multe obligaţiuni suverane pe Vechiul Continent.

Ea a mers anterior la Moscova pentru a discuta cu liderii ruşi consecinţele crizei europene pentru ţara lor.

După un sejur la Beijing, miercuri şi joi, directoarea FMI va merge în Japonia.