Şefa FMI, INCULPATĂ. Christine Lagarde, implicată într-o afacere de arbitraj foarte controversată

Christine Lagarde, actualul director al FMI, a fost inculpată într-un dosar de arbitraj foarte controversat, fiind acuzată, în principiu, că a deturnat fonduri publice.

27 aug. 2014, 09:31
Şefa FMI, INCULPATĂ. Christine Lagarde, implicată într-o afacere de arbitraj foarte controversată

Actuala şefă a Fondului Monetar internaţional, Christine Lagarde este INCULPATĂ în Franţa, într-un dosar privind un arbitraj comercial foarte controversat. Fost ministru francez de Finanţe, Lagarde a fost inculpată miercuri pentru ‘neglijenţă’ într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat care a avut loc în anul 2008 între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca Crédit Lyonnais, transmite AFP.

Întrebată dacă intenţionează să demisioneze din fruntea FMI, Christine Lagarde a răspuns negativ. ‘Mă întorc la Washington în cursul acestei după-amiezi’ a precizat Lagarde.

Inculparea lui Christine Lagarde vine după ce, în luna mai, ea a fost plasată de justiţia franceză sub statutul de martor asistat, un statut intermediar între cel de martor şi cel de inculpat.

Citeşte şi Christine Lagarde, în faţa judecătorilor: Şefa FMI e acuzată de deturnare de bani publici

Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat şi apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când ea era ministru de finanţe al Franţei. Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluţiona un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participaţiei la Adidas în anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.


loading...