Gradea, despre scrisoarea organizaţiilor de jurnalişti: Multe lucruri sunt folclor. Nu a fost niciun fapt de cenzură

Preşedintele - director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, a declarat marţi că multe dintre lucrurile evidenţiate în scrisoarea transmisă Parlamentului de către organizaţiile locale ale jurnaliştilor sunt folclor şi că această scrisoare nu reflectă realitatea din televiziunea publică.

RomaniaTV.net
04 dec. 2018, 08:54
Gradea, despre scrisoarea organizaţiilor de jurnalişti: Multe lucruri sunt folclor. Nu a fost niciun fapt de cenzură

UPDATE. „Această scrisoare este extrem de tendenţioasă şi nu reflectă realitatea din televiziunea publică. (…) De la 1 ianuarie, sperăm că TVR 1 şi TVR 2 vor fi difuzate în format HD pentru prima dată. (…) Multe dintre acele lucruri punctate în scrisoare sunt folclor, nu există niciun fel de dovadă, nu a fost niciun fapt de cenzură niciodată de când sunt eu în televiziunea publică, care să aibă legătură cu persoana mea sau cu managementul televiziunii”, a spus Gradea la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, unde este audiată.

Alexandru Dumitrescu, consilier departament de management, şi Alexandru Sasu, coordonator cu atribuţii de producător general, au însoţit-o pe Doina Gradea la audierea din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei, a propus ca discuţia să fie centrată pe scrisoarea deschisă transmisă de mai multe organizaţii şi asociaţii media referitoare la situaţia îngrijorătoare în care se află Televiziunea Publică (TVR/ SRTv), despre finanţarea festivalului Cerbul de Aur şi contracte pe care le au invitaţi şi colaboratori ai SRTv.

„Scrisoarea este tendenţioasă. Televiziunea publică trece printr-o perioadă de relaxare, după plata datoriilor istorice. Am început relaxarea televiziunii publice. Din ianuarie 2019, TVR 1 şi 2 vor fi distribuite în HD”, a spus Gradea în deschiderea alocuţiunii.

Toate afirmaţiile din scrisoare, a spus ea, sunt extrase din ultimul raport al comisiei de etică şi arbitraj la care au adăugat multe comentarii fără a avea dovezi. „Multe lucruri punctate acolo sunt… folclor. Nu se poate să ajungem la acest nivel. Să fim convocaţi aici şi dumneavoastră să fiţi nevoiţi… Nu a fost niciun element de cenzură de când sunt eu în televiziune care să aibă legătură cu persoana mea. Totul a fost făcut doar în baza atribuţiilor date de Legea 41. Nu pot înţelege de ce comisia de etică şi arbitraj, ale cărei atribuţii sunt stabilite clar, şi-a încălcat atât de clar competenţele şi a intrat în sfera managementului, pentru că ei au atribuţii specifice, legat de relaţiile dintre jurnalişti. Nu pot să cred decât că cineva are un interes sau poate, din necunoştinţă de cauza, au fost făcute aceste afirmaţii”.

Gradea a spus că stă mereu la dispoziţia Comisiei pentru cultură şi că tot ce face este scris în fişa postului dată de Legea 41.

„Nu este o ilegalitate, nu e cenzură. Cenzură înseamnă să opreşti de la difuzare, manipulare, să distorsionezi informaţiile”, a încheiat Gradea alocuţiunea.

Preşedintelui-Director General i-a fost reproşat faptul că nu a venit la Comsiei din martie până în prezent, fiindu-i transmise cinci invitaţii, faptul că salariile şi onorariile invitaţilor au fost mult mai mari decât în mod normal sau decât ale celor care „făceau audienţă dublu faţă de acum”.

Gradea a răspuns că nu ia singură deciziile, ci împreună cu managementul de top şi middle, că piaţa media s-a schimbat mult faţă de acum 5 ani. „Onorariile sunt negociate în beneficiul SRTv”, a spus ea, întrebând şi care a fost sursa de la care au plecat cifrele, salariile angajaţilor şi invitaţilor.

Despre Cerbul de Aur, ea a spus că pentru organizarea festivalului – care a fost „un succes şi ca audienţă şi ca participare” – TVR a avut din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale 1 milion de euro. „Nu am stabilit eu, personal, ci au fost profesionişti recunoscuţi pe piaţă, comisii mixte, care au stabilit. Cât priveşte onorariile, nu pot să infirm sau să confirm, ci pot spune că nu sunt cele reale. Cele transmise în presă. Nu ne permitem, din punct de vedere legal să facem asta. Pentru că răspundem. De câte ori vine Ministerul Finanţelor sau Curtea de conturi, trebuie să dăm răspunsuri exacte. Nicio alocare de bani nu se face până nu e perfect justificată”.

PDG a mai spus că va face raporturi, în cazul în care îi va fi cerut, pentru a demonstra. „În afară de semnătura mea, mai sunt alte zece”, a punctat Gradea. Despre plăţile de autor sau alte forme de contract, ea nu a putut confirma sumele, „deoarece sunt cofidenţiale”, însă legislatorii sunt liberi să le consulte.

Gradea a amintit că a fost prezentă în Comisie în mai 2018, însă atunci ea a cerut să nu îi fie adresate întrebări. „Nu vă dă nimeni niciun drept să mă jigniţi. Nimeni. Aş veni în fiecare zi, dacă aş putea. Credeţi-mă că stau 12 ore pe zi la muncă”.

„A dezvălui sume din contracte, pe care nu eu le-am inventat, înseamnă să expun legal societatea. Toate instituţiile în drept care pot verifica, o fac. E datoria lor. Nu avem cum să nu punem la dispoziţie toate documentele. Informaţiile apărute în presă se referă la o parte dintre contacte. Sunt mult mai multe”, a completat ea. „Nu v-am dezamăgit. Este prima dată când lucrăm pe principii sanătoase de management. Nicio emisiune nu iese din bugetul alocat”.

În timpul întâlnirii, Ştirbu a anunţat că a primit un e-mail de la şapte membri ai CA al TVR. „Dacă susţineţi că ar putea fi un fals, îi chem săptămâna viitoare la audieri”, i-a spus preşedintele Comisiei lui Gradea, fără a dezvălui care este mesajul.

Potrivit ordinii de zi a comisiei, această audiere va avea ca temă scrisoarea adresată comisiei de către organizaţii locale ale jurnaliştilor. Este vorba despre o scrisoare deschisă semnată de mai multe organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale referitoare la situaţia „îngrijorătoare” în care se află televiziunea publică. Organizaţiile, între care ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Freedom House România, cer demiterea urgentă a Doinei Gradea, invocând „cazuri de cenzură” şi „intimidare” în televiziunea publică.

Televiziunea Română a anunţat săptămâna trecută, într-o notificare privind difuzarea informaţiilor cu caracter confidenţial din contractele comerciale încheiate de SRTv, că va face o anchetă administrativă complexă şi că va cere celor care au publicat sumele cheltuite pentru festivalul Cerbul de Aur 2018 să îşi dezvăluie sursele.

„Este de datoria noastră să nu avem implicaţii legale, să ştim exact cine a furnizat aceste informaţii – sunt sigură că nu sunt din interiorul TVR, că nu ar fi putut să facă nimeni. În plus, nu sunt reale sumele. Este normal ca în momentul în care îţi cer daune financiare să dai în judecată, la rândul tău, dacă nu sunt publicate sursele”, a declarat Gradea la finalul audierii.

În faţa deputaţilor din Comisia pentru cultură ea a mai declarat: „Eu înţeleg declaraţiile politice, pentru că au rolul lor, pot să răspund în faţa autorităţilor despre felul în care am acţionat. Sunt foarte mândră. Sunt foarte mândră că sunt în TVR”.

Preşedintele comisiei, Gigel Ştirbu, a punctat: „Eu v-am făcut o laudatio când aţi fost aici, la audiere, înainte de a fi numită. Nici măcar cunoscându-vă. Cunoscând background-ul dumneavoastră, am avut încredere. V-am dat votul, când aţi fost validată preşedinte al CA şi al TVR, crezând că tot ce s-a întâmplat până acum în TVR se va încheia. Că veţi veni cu o altă optică. Apărând în presă tot felul de situaţii, suntem obligaţi să luăm atitudine. Nu facem declaraţii politice. Poate unii colegi mai efervescenţi, dar vrem să eliminăm orice suspiciune în privinţa Societăţii”.

El a precizat că, în ultimele două luni – septembrie si octombrie, TVR s-a clasat pe locul al nouălea în audienţe, citând cifre furnizate de Kantar Media. „Pe 1 Decembrie a fost singura televiziune care a transmis integral, din acest motiv a fost şi în frunte”.

Legat de anexa cu cheltuielile de la festivalul Cerbul de Aur, Ştirbu a întrebat: „Cei doi prezentatori au primit 70.000 de euro pentru câteva zile. Tot din SEAP s-a întâmplat şi asta? E adevărată suma? Dacă doi oameni au luat 70.000 de euro de la televiziunea publică, ar trebui să ne angajăm la TVR. E în dezavantajul instituţiei dacă rămâne această informaţie aşa în spaţiul public. TVR-ul o ţine de 12 ani asa. Va veni raportul de activitate, primăvara viitoare…”

Gradea a mai spus că „în contractul colectiv de muncă, în niciun caz nu suntem la salariul minim pe economie. Salariul cel mai mic dn TVR este de peste 2.000 de lei net”.

Întrebată despre autenticitatea listei apărută în presă cu sumele cheltuite pentru Cerbul de Aur, ea a spus: „Noi ţinem contabilitatea în lei. Nu este o situaţie făcută de noi, oficială. Pe străini, da, îi plătim în valută. Anumite lucruri nu pot fi puse pe SEAP/ SICAP. respectând legea şi regulamentele am făcut toate lucrurile legal. Şi când am stabilit cine va veni să cânte. Noi nu ne pricepem. Bugetul a fost aprobat de Ministerul de Finanţe. Nu ştiu exact care au fost plăţile făcute pentru aceşti doi prezentatori, dar pot să vă spun că a fost agreat cu MCIN ce plăţi facem. A fost un buget de la TVR din surse proprii, adică din publicitate. În afară de milionul de euro de la minister, restul de bani au provenit din publicitate, sponsorizări şi vânzare de bilete”.

PDG a susţinut că „în termeni de management de televiziune, deciziile au fost luate tot timpul respectând prevederile legale. În plus, trebuie să ţinem cont de piaţa din acest moment”.

Audierea preşedintelui – director general al Societăţii Române de Televiziune trebuia să aibă loc pe 21 noiembrie, dar Doina Gradea a transmis atunci că nu poate participa.