Şefa UPU din Ploieşti, mărturisire ŞOCANTĂ: „Deja alegem între pacienţii pe care să-i salvăm. Se întâmplă zilnic”

Coşmarul de care se temeau toţi medicii pare să fi devenit deja realitate în România. Cel puţin asta spune mediciul primar Violeta Tănase, şefa UPU, de la Spitalul Judeţean Ploieşti. De câteva săptămâni, cadrele medicale sunt nevoite să decidă ce pacienţi cu COVID-19 să salveze fiindcă nu mai sunt locuri deloc la secţia de Terapie Intensivă.

RomaniaTV.net
20 oct. 2020, 05:17
Şefa UPU din Ploieşti, mărturisire ŞOCANTĂ: „Deja alegem între pacienţii pe care să-i salvăm. Se întâmplă zilnic”

Cei care au şanse mai mari de supravieţuire sunt lăsaţi mai la urmă. Ei obţin loc la ATI abia când se mai eliberează un pat. Bolnavii pot aştepta chiar şi 72 de ore la UPU.

„Trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat”, a mărturisit Violeta Tănase la Digi 24.

Întrebată dacă între un tânăr şi o persoană în vârstă l-ar alege pe tânăr pentur un pat de terapie intensivă, doctoriţa a spus că „nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da”.

Cum s-a ajuns în această situaţie

„Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal.

Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a povestit Violeta Tănase.

Medicul a mai spus că a fost un moment în care au venit şapte pacienţi la spital, în acelaşi timp, care aveau nevoie să fie internaţi la ATI şi nu au fost locuri.

„La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm”.

Nu sunt medici suficienţi

Problema nu e numai cu locurile lipsă de paturi de la ATI, ci şi cu deficitul de personal medical.

„Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID.

Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a mai declarat dr. Tănase.