Şefi din poliţie înregistraţi ameninţându-şi subalternii: „Te mut, mă! Două luni te deleg la Cucuieţii din deal. Ne mai întâlnim noi în 15 ani”

Sindicatul Europol a furnizat mai multe înregistrări în care şefi din Poliţia Română îşi ameninţă subalternii cu mutatul disciplinar sau cu retragerea gradelor.

07 oct. 2021, 23:52
Şefi din poliţie înregistraţi ameninţându-şi subalternii: „Te mut, mă! Două luni te deleg la Cucuieţii din deal. Ne mai întâlnim noi în 15 ani”

Cel mai recent caz, a fost cel al lui Radu Gavriș, trimis la Harghita de fostul șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, în toamna anului trecut, după scandalul legat de înmormântarea lui Emi Pian. Într-o altă înregistrare un șef îi spune unui subaltern că îl mută.

”Te mut, mă, te deleg. Te deleg două luni la cucuieții din deal. Și motivez. Și să văd ce zic ceilalți. Că nu o să fie întrebat numai șeful tău de grupă o să fie întrebați toți. Și să văd cum te țin ei pe tine toți în cârcă”, îl amenință un șef pe un subaltern din Caraș Severin.

”Așa cum ați făcut, așa voi face și eu . Să nu credeți vreodată că noi nu ne mai întâlnim. Câți ani ai? Crezi că în 15 ani de poliție noi nu o să ne mai întâlnim? Mai ai obraz să mai apari în fața mea?”, îi spune șeful unui subaltern.

Unul dintre cazurile semnalate de Sindicatul polițiștilor Europol vine de la Caraș-Severin.

„…ți-am dat niște grade pe care tot eu o să ți le iau” a spus „stăpânul” Serviciului de Acțiuni Speciale.

Acesta este doar un mic fragment dintr-un lung șir de episoade în care polițiștii sunt umiliți și sunt amenințați că vor fi delegați în zone izolate, că vor fi sancționați disciplinar sau că vor fi determinați într-un final să plece, doar pentru că nu sunt pe placul „stăpânului” serviciului de acțiuni speciale.

Iar acțiunile sale, după cum se poate auzi și pe înregistrare sunt „asumate” fiind foarte sigur că nu poate păți nimic. Poate pentru că este fiul fostului adjunct al IPJ Caraș Severin iar conexiunile cu zona politică îi asigură „spatele”, se arată într-o postare pe Facebook a organizației sindicale.

Citeşte şi: Masca de protecţie, obligatorie de vineri „în toate spaţiile publice închise şi deschise” din Ilfov

Șeful Sindicatului Europol, Cosmin Andreica spune că acestea nu sunt cazuri izolate.

”De la nivelul tuturor inspectoratelor de poliție județene am primit semnale cu privire la astfel de comportamente de mobbing (hărțuire morală la locul de muncă). Prin lege se stabilește că angajatorul are obligația de a include în regulamentul intern criterii cu privire la modalitatea de a tratat astfel de practici și modul de a le sancționa.

Am trimis tuturor inspectoratelor de poliție județene să ne comunice cum au preluat această obligație și sub ce formă au realizat-o și au fost câteva inspectorate de poliție județene care ne-au spus că nici nu au preluat această obligație pentru că nu apreciază că este aplicabilă polițiștilor și, oricum, la nivelul niciunui inspectorat de poliție județean nu am primit niciun răspuns din care să rezulte că au fost cazuri de polițiști la locul de muncă.

Însă, noi, de-a lungul timpului am demonstrat prin nenumărate materiale, sigur, în măsura în care și oamenii ne permiteau acest lucru pentru că este foarte complicat de ieșit public cu așa ceva mai ales că victimelor le este frică de repercusiuni”, a explicat Cosmin Andreica pentru Ziare.com.

În legătură cu cel de la Caraș-Severin sindicalistul spune că se pare că șeful respectiv ar fi fost delegat la un alt serviciu,”însă problema nu a fost rezolvată”.

”Hărțuirea morală la locul de muncă, la noi nu este încă înțeleasă pentru că nici amenințările voalate de genul ”lasă că ne mai vedem noi” ori ”tot la mine ajungi cu evaluarea de final de an”, ”nu o să fii avansat la termen”, etc. Nu sunt considerate mobbing.

De asemenea, mai este și mobbing-ul profesional, l-am numit noi, când polițiștilor li se impun anumite practici care sunt, dacă nu la limita legii, chiar cu încălcarea ei”, a mai arătat sindicalistul.

Citeşte şi: Incendiu de amploare într-un bloc din Olt. Zeci de persoane evacuate de urgenţă, patru oameni au ajuns la spital