Salarii cu 60% mai mici pentru şefii Panasonic din cauza performanţelor slabe

Consiliul de administraţie al gigantului electronic Panasonic Corp. a decis miercuri să reducă salariul preşedintelui corporaţiei Kazuhiro Tsuga cu 60%, ca sancţiune pentru performanţele slabe la locul de muncă, urmând ca decizia să intre în vigoare începând din luna iunie, transmite Kyodo.

17 apr. 2013, 09:03
Salarii cu 60% mai mici pentru şefii Panasonic din cauza performanţelor slabe

Aceeaşi sancţiune a fost aplicată şi împotriva vicepreşedintelui executiv Shusaku Nagae, care în luna iunie va prelua funcţia de preşedinte al consiliului director al Panasonic, informează Agerpres. Astfel, remuneraţia celor doi va fi redusă la jumătate pentru a demonstra participarea lor la eforturile de redresare a gigantului electronic.

De fapt, în 2009, tuturor membrilor consiliului de administraţie al corporaţiei le-a fost redusă remuneraţia cu 10%-20% pe fondul scăderii profitului Panasonic. Experţii estimau că astfel se vor putea economisi sute de milioane de dolari.

Potrivit AFP, Tsuga şi un alt şef al Panasonic au returnat de bună voie 40% din salariul lor pe luna noiembrie.

Alte cifre nu au fost comunicate, dar datele publicate de companie referitoare la acţionarii săi pentru anul bugetar aprilie 2011-martie 2012 relevă că CEO şi preşedintele Consiliului de administraţie din acea perioadă primeau 113 milioane şi, respectiv, 133 milioane de yeni (870.000 de euro şi, respectiv, aproximativ un milion de euro, la cursul de schimb actual).

Panasonic traversează în prezent o situaţie dificilă, în primul rând din cauza pierderii în competiţia cu producătorii străini de televizoare, în special în sud-coreeni. Pierderea estimata a societăţii pe anul fiscal 2012, care se va încheia în Japonia la 31 martie, este de aproximativ 772 miliarde de yeni (6 miliarde de euro).

Panasonic încheie cu pierderi al patrulea an fiscal consecutiv. Din cauza dificultăţilor financiare, compania a renunţat la două clădiri de birouri din Tokyo şi a anunţat vânzarea sediului său central din New York (SUA).

Conducătorii japonezi aplică în mod regulat acest tip de pedeapsă simbolică pentru a-şi dovedi devotamentul lor şi a oferi un exemplu pentru angajaţi. Reducerile salariale în rândul patronilor s-au înmulţit în mijlocul crizei financiare internaţionale din 2008-2009.