Şefii Poliţiei Române, audiaţi la DNA în cazul Năstase

Şefi ai Poliţiei Române vor fi audiaţi la DNA în cazul Năstase. Potrivit România TV, adjunctul Poliţiei Române, Viorel Vasile, şi şeful de la Omoruri, Radu Gavriş, vor fi chemaţi în calitate de martori pentru a da detalii despre modul în care a fost pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei lui Adrian Năstase. Procurorii anticorupţie au început marţi urmărirea penală în cazul medicului Şerban Brădişteanu şi a altor trei ofiţeri de poliţie, pentru favorizarea infractorului, într-un dosar în care se fac cercetări privind îngreunarea executării pedepsei dispuse de instanţa supremă în cazul lui Adrian Năstase. 

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 09:24
Şefii Poliţiei Române, audiaţi la DNA în cazul Năstase

Potrivit România TV, toate persoanele cu care medicul Şerban Brădişteanu a vorbit în timpul interceptărilor telefonice despre fostul premier vor da declaraţii în calitate de martori.

Şeful IGPR, Lucian Guran, şi şeful Poliţiei Capitalei, Petre Tobă, au fost audiaţi marţi ca martori, la sediul DNA, în cazul Adrian Năstase.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost convocat pentru audiere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul neexecutării mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă când poliţiştii au vrut să-l ridice de la domiciliu.

Medicul Şerban Brădişteanu şi trei poliţişti au fost puşi marţi sub învinuire pentru favorizarea infractorului în cazul lui Adrian Năstase. Printre aceştia, chiar cel care i-a salvat viaţa şi l-a imobilizat atunci când Năstase a vrut să se sinucidă. 

Procurorii anticorupţie îi acuză că au îngreunat executarea pedepsei dispuse de instanţa supremă. La audierile care au durat ore întregi au fost chemaţi şi şefii IGPR şi Poliţiei Capitalei. Nicolae Marinescu, adjunctul şefului poliţiei Capitalei, a precizat că a fost audiat doar în calitate de martor.

Într-un comunicat al DNA, se arată că anchetatorii au motive să bănuiască faptul că poliţiştii şi medicul curant al lui Năstase, Şerban Brădişteanu, au încercat să zădărnicească executarea pedepsei de către fostul prim-ministru. „În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că exista date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase”, se spune în comunicat.

Şerban Brădişteanu a fost interceptat de DNA timp de trei zile, iar procurorii îşi întemeiază acuzaţiile împotriva medicului în baza înregistrărilor convorbirilor telefonice avute de acesta, informează România TV. Brădişteanu ar fi vorbit de mai multe ori cu membrii familiei şi le-ar fi spus că starea fostului premier este foarte bună. La DNA a fost chemat şi medicul Ioan Lascăr, cel care l-a operat pe Adrian Năstase. Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, medicul Ioan Lascăr, a fost audiat în calitate de martor în cazul Adrian Năstase.

Procurorii aşteaptă să-l interogheze în acest caz şi pe Năstase însă audierea acestuia nu se va putea face decât după ce medicii de la Spitalul Penitenciar Rahova vor spune că starea de sănătate a celui condamnat îi permite să facă faţă unui interogatoriu. Adrian Năstase a fost externat de la Spitalul Floreasca şi internat la Rahova.

Până atunci, procurorii au cerut avocaţilor lui Năstase să depună la dosar biletele pe care familia susţine că acesta le-ar fi scris înainte de tentativa de suicid. În paralel, este verificat modul în care poliţiştii care au fost la domiciliul lui Năstase au respectat procedurile. Conform unor surse judiciare, încătuşarea lui Năstase după ce s-a împuşcat ar fi fost justificată de faptul că acesta, deşi căzuse la pământ, se întindea în continuare după pistol.