Şefii spitalelor private din Arad: Sistarea finanţărilor ar conduce la exodul pacienţilor în Ungaria

Reprezentanţii a două spitale private din judeţul Arad consideră că sistarea finanţărilor din fonduri publice ar conduce la creşterea tarifelor şi "exodul" pacienţilor din vestul ţării în Ungaria, urmând ca aceştia să-şi deconteze tratamentele, ceea ce ar duce la costuri mai mari pentru stat.

RomaniaTV.net
15 ian. 2013, 11:13
Şefii spitalelor private din Arad: Sistarea finanţărilor ar conduce la exodul pacienţilor în Ungaria

Directorul Spitalului „Sfântul Gheorghe” din oraşul arădean Chişineu-Criş, dr. George Preotescu, afirmă că dacă Guvernul va aplica propunerea de sistare a finanţărilor către unităţile private, tarifele pentru pacienţi ar creşte cu 25-30 la sută, iar aceştia ar prefera tratamente în ţări ale Uniunii Europene, în special Ungaria.

Mulţi pacienţi din zona de vest a ţării merg de ani de zile la tratamente în Szeged, Gyula sau Debrecen, însă şi cei care alegeau spitalele private de la noi vor face acelaşi lucru. Va fi un exod al pacienţilor din vest către Ungaria, pentru că tarifele noastre ar creşte în lipsa finanţărilor de la stat„, a declarat Preotescu.

Conform sursei citate, pacienţii care vor alege spitalele din Ungaria sau alte ţări UE vor cere ulterior decontarea tratamenteor, în baza formularelor speciale de tip E, „ceea ce va conduce la costuri mult mai mari pentru statul român”.

„Sistemul medical privat de la noi abia s-a pus pe picioare şi nu poate suferi o lovitură atât de puternică. Ar fi o serie de consecinţe dacă nu ar mai exista finanţarea de la stat, printre care aceea că ar dispărea medicina de urgenţă asigurată gratuit de unităţile private care au contract cu CAS. Ar putea fi închise anumite specialităţi, ar fi un exod şi al medicilor sau ar urma concedieri în sistem”, a mai spus directorul spitalului din Chişineu-Criş.

Unitatea are 140 de paturi, 12 specialităţi, 112 angajaţi şi a tratat aproximativ zece mii de pacienţi în 2012.

La rândul său, directorul medical al Centrului Medical „Laser System”, dr. Ionela Lazăr, a declarat, corespondentului Mediafax, că sistarea finanţărilor ar însemna creşterea tarifelor şi pierderea unui număr important de pacienţi.

„Pacienţii care căutau servicii medicale de calitate în ţară vor merge în străinătate. Dacă medicii îşi pierd pacienţii şi veniturile, e de înţeles că va urma un nou val de plecări de cadre medicale în străinătate. În Europa, practica finanţărilor de la stat este întâlnită peste tot, este un fapt normal, având în vedere că pacienţii sunt cei care plătesc asigurările de sănătate. Asiguraţii trebuie să aibă posibilitatea de a opta pentru servicii de calitate”, a declarat Ionela Lazăr.

În judeţul Arad, eventuala decizie de sistare a finanţările ar mai afecta alte două spitale, Medlife Genesys şi Euromedic (spital de zi).

Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Arad, cele 11 spitale din judeţ (şapte de stat şi patru private) au avut un buget total de 119 milioane lei, din care 9,5 milioane au revenit unităţilor private, respectiv opt procente din buget.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare.

Citeşte şi Cu cât vor creşte preţurile la spitalele private după oprirea decontării serviciilor de către CNAS