Şeful ANAF anunţă începerea controalelor la persoanele fizice: „Avem selectate 215 persoane cu risc de neconformitate evident. Suma cea mai mare este de 22 de milioane de lei”

Lucian Heiuş, şeful ANAF, a declarat miercuri că de la 1 iulie vor începe controalele la persoane fizice, precizând că instituţia are deja selectate 215 persoane la care este "evident riscul de neconformitate".

29 iun. 2022, 22:04
Şeful ANAF anunţă începerea controalelor la persoanele fizice: „Avem selectate 215 persoane cu risc de neconformitate evident. Suma cea mai mare este de 22 de milioane de lei”

Şeful ANAF a mai adăugat că, dintre cele 215 persoane selectate pentru control, în urma unor analize amănunţite, suma cea mai mare care ar fi fost neconformă este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Lucian Heiuş a afirmat că în privinţa controalelor la persoane fizice, anunţate de el, aceste persoane au fost identificate pe baza unui program informatic, pentru că inspectorii ANAF nu au cum să verifice milioane de CNP-uri.

”Am pornit de la ce prevede legea, am luat şi am verificat în prima fază venitul declarat al fiecărei peraoane, am accesat bazele proprii de date ale ANAF şi alte instituţii, la care ANAF are acces, ce maşini, bunuri imobile, clădiri apartamente, le cumpără, ne-am uitat în sistemul bancar cât a crescut conturile bancare ale persoanelor, cât au fost creditate societăţile comerciale, pentru că, din păcate, în România este un sport naţional, să îţi împrumuţi tu ca patron societatea şi cu sume foarte mari. Avem aces la aceste informaţii. Sunt sume mari de bani care apar că se creditează societăţile”, a afirmat şeful ANAF la Profit News.

Citeşte şi: Amânarea ratelor la bănci, adoptată joi de Guvern. Cum se calculează ratele după amânare şi cine poate beneficia de măsură

Şeful ANAF a mai precizat că s-au uitat dacă capitaluil social sau acţiunile la societăţi au crescut în mod spectaculos.

”Am făcut această analiză pe 4 ani încheiaţi, în septembrie sau octombrie vom avea şi anul 2020. Am identificat venitul estimat de noi, am comparat cu venitul declarat şi am constatat că există diferenţe. Această diferenţă trebuia să îndeplinească două condiţii, să fie mai mult de 10% decât venitul declarat şi nu mai puţiun de 50.000 de lei, nu ne coborâm la diferenţe care nu sunt relevante.În cei 4 ani s-a acumulat această sumă de 20 de miliarde”, a precizat Lucian Heiuş.

El a continuat: ”Avem selectaţi 214 persoane sau 215 persoane, la care riscul de neconformare la declarare este foarte evident, şi la care se va intra în control începând cu 1 iulie”.

Şeful ANAF a mai spus că ”suma cea mai mare descoperită la aceste prime 215 persoane a fost de 22 de milioane de lei, diferenţă între venituri”.

Citeşte şi: Greșeala unui contabil l-a îmbogățit pe un angajat. De necrezut ce sumă colosală a primit în cont în ziua de salariu