Şeful ANAF pune tunurile pe marii evazionişti. „Ne-am săturat să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi și un suc”

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut ample controale în domeniile în care există marea evaziune fiscală. Lucian Ovidiu Heiuş a mărturisit că românii s-au săturat să vadă inspectorii antifraudă alergând dujpă un comerciant "care vinde doi covrigi și un suc la colțul străzii".

20 mai 2022, 12:13
Şeful ANAF pune tunurile pe marii evazionişti. „Ne-am săturat să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi și un suc”

Şeful ANAF pune tunurile pe marii evazionişti. Încă de miercuri, Lucian Heiuş a dispus desfăşurarea de controale la comercianţii care importă şi vând legume şi fructe angro, fiind aplicate amenzi de peste 1,3 milioane de lei.

În schimb, azi au loc controale la balastiere pentru a verifica „modul în care se facturează, se încasează și se declară sumele de bani care se obțin din exploarea unor resurse ale statului”.

„Știu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să devină respectat”, a menţionat Heiuș, conform News.ro.

“Iar astăzi în toată țara echipele de Antifraudă s-au dus la balastiere. Acolo este iarăși un punct unde există un risc fiscal mare și unde se produce evaziune fiscală. Probabil că fiecare ați avut un vecin care avea nevoie de o mașină de nisip sau de pietriș, l-a sunat pe nea Gheorghe, i-a venit cu mașina, i-a dat banii, nu a primit o chitanță, nu a primit o factură, nu a primit nimic. Astăzi, Antifrauda în toată România este la balastiere să vadă modul în care se facturează, se încasează și se declară sumele de bani care se obțin din exploarea unor resurse ale statului”, a mai transmis președintele ANAF.

Citeşte şi: ANAF face controale fulger în pieţele din toată ţara. Vânzătorii de fructe şi legume, suspectaţi de evaziune fiscală

Şeful ANAF pune tunurile pe marii evazionişti. „Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri”

Lucian Ovidiu Heiuș a declarat că nu va mai permite ca în timpul controlului ANAF să se producă abuzuri.

“Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate și de aceea trebuie să direcționăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Parcă ne-am săturat toți să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi și un suc la colțul străzii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri. ANAF-ul este o instituție integră și este anormal ca din cauza câtorva inspectori care și-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituții. Voi acționa foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal”, a afirmat președintele ANAF.

Şeful ANAF a precizat că în acest zile au loc niște acțiuni ale Antifraudei în zonele unde se produce marea evaziune fiscală.

“Miercuri, joi și astăzi se desfășoară niște acțiuni foarte ferme ale Antifraudei. (…) Miercuri și joi au avut loc acțiuni la comercianții care importă, fac achiziții intra-comunitare de legume, fructe și distribuie en-gros. Am mers în marile centre de furnizare en-gros pentru că mi se pare normal să mă duc acolo unde vin TIR-urile noaptea, dimineața sunt gata vândute, nu a venit nimeni să îi controleze, nu mai facem nicio factură fiscală. Și acolo s-au dus inspectorii fiscali din toată țara, doar la distribuitorii en-gros. A fost o acțiune foarte bună. Rezultatul, cel puțin pe ziua de miercuri, vă pot da niște cifre. De exemplu, pe data de 18 au fost verificați 294 de contribuabili, s-au aplicat sancțuini contravenționale în valoare de 1.348.113 lei, amenzi și confiscări, 210 amenzi în valoare de 1.295.522, a fost confiscat numerar în valoare de 52.561. Sunt rezultate mergând acolo unde se produce marea evaziune fiscală”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuș.

Şeful ANAF pune tunurile pe marii evazionişti. România, pe primul loc în UE la evaziune fiscală

România e pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziune fiscală. Din luna iunie, angajatorii care nu plătesc contribuţiile la stat riscă să meargă la închisoare. De asemenea, în acest an ANAF va angaja 300 de oameni, printre care şi inspectori, tocmai pentru a putea monitoriza mai atent domeniile cu risc de evaziune fiscală.

România este pe primul loc la evaziune fiscală, arată datele  Comisiei Europene. De altfel, din estimările Ministerului de Finanţe, pierdem anual cam 25 de miliarde euro.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, i-a cerut şefului ANAF un plan de acţiune pentru combaterea evaziunii.

Citeşte şi: Se fac angajări la ANAF! Ce salariu câștigă un inspector ANAF?! Sute de posturi scoase la concurs pentru prima dată din 2016!