Şeful ANRE – numit de preşedinte, cu nominalizări trimise de Guvern şi audieri în Parlament

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu vor mai fi însă numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, după nominalizări transmise de Guvern şi audierea în Parlament a persoanelor propuse.

RomaniaTV.net
16 mart. 2012, 12:55
Şeful ANRE – numit de preşedinte, cu nominalizări trimise de Guvern şi audieri în Parlament

Preşedintele va numi şi membrii comitetului de reglementare, care vor fi la rândul lor audiaţi de către comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Operaţiunea este reglementată prin proiectul de lege care reglementează sectorul energetic, aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului.

Actul normativ va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

În prezent, ANRE funcţioneză în subordinea primului-ministru, care decide schimbarea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei.

Potrivit noii legi, ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Agenţiei de Cooperare a Reglementatorilor în domeniul Energiei şi Comisiei Europene.

Autoritatea va fi finanţată din venituri prorpii, iar bugetul va fi avizată de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.

Personalul ANRE va fi salarizat la un nivel similar angajaţilor Consiliului Concurenţei.