Şeful Băncii Franţei exclude intrarea ţării în recesiune

Christian Noyer, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, a estimat luni că economia franceză va începe să revină progresiv pe creştere după o perioadă de stagnare în acest an, dezminţind prognozele referitoare la intrarea în recesiune, transmite RTE News.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 17:05
Şeful Băncii Franţei exclude intrarea ţării în recesiune

‘Impresia noastră este că, după perioada de stabilitate înregistrată de economie în trimestrul patru din 2011 şi probabil la începutul lui 2012, ne aşteptăm la o accelerare progresivă a activităţii’, a afirmat Noyer la o conferinţă de presă la Paris.

 

‘Prognozele privind intrarea Franţei în recesiune în 2012 ‘nu corespund deloc realităţii’, a adăugat oficialul francez.

 

O serie de organizaţii, printre care şi Agenţia de Statistică a Franţei, au estimat că economia va intra în recesiune la începutul acestui an. Luna trecută Banca Franţei a anunţat că economia nu a înregistrat creştere între trimestrul trei şi trimestrul patru. Recesiunea este definită ca scăderea Produsului Intern Brut două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrul anterior.

 

Economia Franţei se va contracta în trimestrul patru din 2011 şi în primele trei luni din 2012, a avertizat în decembrie Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee), sugerând că ţara este în recesiune deoarece investiţiile şi cheltuielile de consum au stagnat.

 

Produsul Intern Brut al Franţei (a doua mare economie din zona euro) va înregistra în perioada octombrie-decembrie 2011 un declin de 0,2% şi de 0,1% în primul trimestru din 2012, urmând să crească cu 0,1% în perioada aprilie-iunie 2012, a estimat Insee.

 

Încrederea a scăzut deoarece oamenii de afaceri şi-au redus investiţiile şi au renunţat la o parte din angajaţi, pe fondul înrăutăţirii crizei datoriilor din Europa. Aceste evoluţii au dus la creşterea şomajului şi reducerea cheltuielilor gospodăriilor.

 

În contextul încetinirii creşterii economice la nivel global, Franţa, a doua economie a Europei, şi-a fixat o ţintă de creştere de 1% în 2012, în scădere faţă de prognoza din septembrie, ce indica un avans de 1,75%.