Şeful cantinei unui ziar de opoziţie, încarcerat după ce a spus că ar refuza să-i servească ceai lui Erdogan

Şeful cantinei cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet a fost încarcerat pentru ”injurii la adresa şefului statului”, după ce a spus că ar refuza să-i servească ceai lui Recep Tayyip Erdogan.

27 dec. 2016, 06:56
Şeful cantinei unui ziar de opoziţie, încarcerat după ce a spus că ar refuza să-i servească ceai lui Erdogan

Senol Buran a fost plasat în detenţie preventivă duminică seara, precizează ziarul Cumhuriyet, un aprig critic al lui Erdogan şi ai cărui patron, redactor-şef şi mai mulţi jurnalişti au fost deja încarceraţi, potrivit news.ro.

Buran este acuzat că a spus lucruri nu tocmai amabile faţă şeful statului turc şi că a afirmat că ar refuza să-i servească ceai dacă ar veni la sediul ziarului. El a fost denunţat de un polişist care asigură securitatea sediului din Istanbul al Cumhuriyet, potrivit ziarului.

În timpul interogatoriului, Buran a negat că l-a insultat pe preşedinte, însă a recunoscut că a spus că nu i-ar servi ceai.

Procese cu privire la injurierea lui Erdogan s-au multiplicat după ce acesta a fost ales preşedinte, în august 2014, un semn, în opinia unor critici, al unei derive autoritare.

Aproape 2.000 de proceduri judiciare au fost lansate în Turcia şi vizează artişti, jurnalişti şi simpli cetăţeni, care riscă până la patru ani de închisoare.

Cumhuriyet, unul dintre ultimele ziare de opoziţie din Turcia, este ţinta preşedintelui, după ce a publicat anul trecut o anchetă în care dezvăluia că serviciile secrete turce au livrat armament unor rebeli islamişti în Siria.