Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor, următoarea majorare şi noua formulă de calcul. ”Indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut”

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit, miercuri seară, în exclusivitate, la România TV, despre plata anticipată a pensiilor, dar și când va fi gata noua legea pensiilor pe care românii o așteaptă de foarte mult timp. Mai mult, Șeful Casei de Pensii a dezvăluit când va fi următoarea majorare și a oferit detalii despre noua formulă de calcul.

09 aug. 2023, 20:57
Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor, următoarea majorare şi noua formulă de calcul. ”Indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut”

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor. Daniel Baciu a anunțat că în luna august toate pensiile vor ajunge la beneficiari până pe data de 11 august.

Citește și Cine mai aduce pensiile românilor? Concedieri masive la Poşta Română, Guvernul anunţă 200.000 de posturi restructurate la stat

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor

Astfel, chiar înainte de minivacanța de Sfânta Maria toți pensionarii din România își vor primii indemnizațiile.

”Plata pensiilor în august se va face decalat și asta pentru că sunt zile libere pe 14 și pe 15 august. Casa de Pensii a luat măsurile organizatorice care s-au impus. Trebuie să achităm toți banii atât către Poșta Română cât și către băncile, unde au optat ca plata să fie făcută în contul bancar. Mâine vor fi achitate toate pensiile pe card, iar pe data de 11 august vor fi achitate toate pensiile”, a spus șeful Casei de Pensii, în exclusivitate, la România TV. 

De asemenea, președintele Casei de Pensii a vorbit și despre încercarea premierului de a renegocia plafonul de 9,4 %, din PIB pentru pensii.

”Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a mai spus Daniel Baciu.

Mai mult, Daniel Baciu a ținut să sublinieze faptul că în ceea ce privește noua lege a pensiilor, în aceste momente, pe masa Ministerului Muncii se află mai multe variante.

”Casa de Pensii ca instituție tehnică furnizează datele, nu suntem în măsură să luăm decizii. Avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare. Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, a mai afirmat șeful Casei de Pensii.

Cât despre recalcularea pensiilor, șeful Casei de Pensii a menționat că în prezent, toate instituțiile abilitate sunt în proces de evaluare și abia în momentul în care va fi agreată noua formulă de calcul va începe procesul propriu zis.

”Evident că se face în baza noii formule, când avem legea finalizată, după ce trece de toate pârghiile din sistem pe care trebuie să le parcurgă o lege, sindicate, Parlament, Monitorul Oficial, noi vom ști formula finală și acolo în baza formulei finale vom începe să recapitulăm toate pensiile (…) În momentul de față suntem în procesul premergător recalculării, evaluarea dosarelor. Am rămas acum cu dosarele grele și de apropiem de pragul de 90%. Când vom avea tot acest proces de evaluare, după aceea dacă avem legea adoptată recalcularea nu ar trebui să dureze prea mult. Procesul de evaluare a fost greu și va trebui să avem o nouă formulă de calcul”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Totodată, șeful Casei de Pensii este de părere că indexarea pensiilor pe care Guvernul o are în vedere de la 1 ianuarie 2024 trebuie să acopere și inflația și creșterea.

”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a conchis Daniel Baciu.

Citește și Ciucă: Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, convoc Biroul permanent al Senatului