Şeful CCR, după protestul oierilor: „Câţi câini ai, atâţia urşi vin… Avem tot felul de legi, incredibil de multe!”

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a României (CCR), spune că în România sunt prea multe legi, "din păcate, incredibil de multe legi", acesta comentând în acest fel legea care reglementează numărul de câini de la stână.

16 dec. 2015, 07:52
Şeful CCR, după protestul oierilor: „Câţi câini ai, atâţia urşi vin… Avem tot felul de legi, incredibil de multe!”

Peste 3.000 de crescători de oi au protestat, marţi, la Palatul Parlamentului, împotrivindu-se noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.

Ce drăguț, asta e nereglementat în țară, în rest totul e în regulă! Câți câini ai, atâția urși vin. Avem tot felul de legi, avem prea multe legi, din păcate, incredibil de multe legi”, a declarat amuzat Augustin Zegrean pentru ziarulring.ro.

Președintele CCR-a povestit cum, în 2008, la o vizită oficială în China, a întrebat câte legi au ei. Răspunsul: 243. Anul trecut s-a întors în țara asiatică și i-a întrebat din nou. Răspunsul a rămas neschimbat – 243.

CITEŞTE ŞI Mii de ciobani au PROTESTAT la Parlament: Oamenii au sărit gardul. Amendă de 20.000 de lei pentru organizator VIDEO

Aproximativ 3.000 de crescători de oi, îmbrăcaţi în cojoace şi cu tradiţionalele clopuri pe cap, purtând talăngi şi ciomege, au protestat, marţi, în fața Palatului Parlamentului. La un moment dat, o parte din aceștia au forțat porțile, reușind să intre în curte, dar în demersul lor au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească. În busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, acesta a folosit spray-ul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Reprezentanții crescătorilor de animale se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare, respectiv Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și care limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îi poate deține. Aceştia cer abrogarea noilor norme.