Şeful CFR SA, Ion Gavrilă, cercetat de DNA. Răspunsul şefului CFR

Contractele acordate de CFR SA gigantului ALSTOM din Franța sunt investigate de DNA, conform unor surse judiciare. Procurorii verifică modul în care au fost atribuite contractele respective, precum și relațiile personale de afaceri dintre Gabriel Stanciu, managerul Alstom și Ion Gavrila, directorul CFR SA, spun surse judiciare pentru ECONOMICA.NET. Directorul general CFR SA şi managerul Alstom România sunt cercetaţi de procurorii DNA după o investigație plecată de la un banal accident, au dezvăluit surse judiciare pentru ECONOMICA.NET. Reprezentanţii CFR SA au precizat însă că nu au primit nicio adresă oficială din partea DNA privind demararea vreunei investigaţii.

RomaniaTV.net
22 ian. 2019, 10:58
Şeful CFR SA, Ion Gavrilă, cercetat de DNA. Răspunsul şefului CFR

Procurorii vor să verifice o pistă conform căreia Gabriel Stanciu a utilizat sume plătite drept comisioane pentru a obține aceste contracte în România. Având în vedere că contractele sunt finanțate din fonduri UE, există un risc ridicat ca România să piardă sute de milioane de euro în această relație dintre ALSTOM – CFR. Totul a pornit după un accident de mașină petrecut la Strehaia, între Severin și Craiova, pe 13 octombrie 2018.

Evenimentul a avut loc în weekend, sâmbătă seară, iar șeful CFR SA fost preluat cu elicopterul și dus la Spitalul Bagdasar Arseni din București. După acest accident, procurorii au descoperit că Ion Gavrila conducea o mașină Dacia Duster cu numărul B-92-CPP, utilizatorul final al mașinii fiind ALSTOM TRANSPORT. Pornind de la acest detaliu, procurorul de caz a avansat cu ancheta și, în ultima perioadă a primit și informații financiare grave din Franța.

Alstom derulează cele mai bănoase – și în egală măsură, cele mai întârziate –contracte din România cu CFR SA. Acestea visează reabilitarea căii ferate pentru segmentele Coşlariu-Micăsasa (electrificare, furnizare de energie electrică, telecom), Simeria-Vinţu de Jos (electrificare, telecom, sistem de informare a călătorilor) şi segmentul km 614-Curtici (electrificare, semnalizare).

Însumate, proiectele depăsesc 900 de milioane de euro. Cum tronsoanele au strâns mari întârzieri, situația a dus la pierderi substanțiale de fonduri din fostul exercitiu financiar european 2007 – 2013. Nefiind terminate la timp, proiectele au fost fazate în noul exercitiu european 2014 – 2020 si, practic, au intrat în noile fonduri europene ce ar fi putut fi folosite pe proiecte noi. Deși nu a livrat proiectele la timp, Alstom vrea să obțină un nou contract uriaș.

E vorba de aproximativ 28 km de cale ferata ce reprezinta subiectul unui plan de reabilitare de aproape 650 de milioane de euro, între localitățile Cața și Apata, pe porțiunea Brașov-Sighișoara a Cordonului IV Paneuropean, unde noul traseu va fi puternic modificat, urmând a fi construite trei tuneluri care în total vor avea peste 12 km.

Pentru aceste contracte, Alstom a mutat războiul și în instanțe, folosind un model patentat de companie pretutindeni în lume. Pe 19 octombrie, judecătorii au dat soluţia, respingând cererea Alstom ca neîntemeiată, conform legislaţiei actuale, însă francezii au făcut recurs.

Interesant este însă că, la doar o lună de la ciudatul accident al directorului CFR SA, pe 23 noiembrie 2018, Alstom a mai câștigat un contract enorm, de 322 milioane euro, potrivit clubferoviar.ro.

Contractul prevede modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pe subtronsonul (2c) Cap Y Ilteu – Gurasada, situat pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică) Nürnberg-Praga-Viena-Budapesta-Curtici-Simeria-Brașov-București-Constanța.