Şeful CJAS Bacău şi-a dat spor de 2200 lei lunar pentru că stă în faţa calculatorului

Potrivit publicației, purtătorul de cuvânt al CJAS susține că acest spor a fost dat mai mult ca să compenseze scăderea salariilor.

28 iul. 2018, 10:10
Şeful CJAS Bacău şi-a dat spor de 2200 lei lunar pentru că stă în faţa calculatorului

Ion Marius Savin, directorul general al CJAS (Casa Județeană de Asigurări de Sănătate) Bacău încasează lunar nu mai puțin de 2200 de lei, spor de vătămare. Asta deoarece își pune viața în pericol stând în fața calculatorului. Sporul șefului CJAS este aproape cât un salariu mediu net la nivel național și peste salariul multor băcăuani. Conform datelor de pe site-ul CJAS Bacău Ion Savin ia un salariu brut de peste 14.000 de lei, la care se adaugă sporul de vătămare de 2200 de lei și tichete de vacanță de  1450 de lei, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Bacău.

De sporul de vătămare beneficiază toți angajații din administrația publică locală, nu numai șeful CJAS Bacău. Și ceilalți angajați din birourile Casei de Asigurări, de exemplu, iau sporuri între 600 și 1400 de lei, în funcție de salariu.

Se plâng că au scăzut salariile

Dan Stoica, purtător de cuvânt al CJAS susține că acest spor a fost dat mai mult ca să compenseze scăderea salariilor. „Aceste sporuri sunt trecute în Legea salarizării. Documentația pentru acordarea sporului de condiții vătămătoare se întocmește de către un expert în medicina muncii și se aprobă ulterior de alte instituții. Toți angajații caselor beneficiază de 15 la sută spor direct și 15 la sută spor pentru activitatea la calculator. Și nu suntem singurii angajați care avem aceste sporuri. Toți cei care lucrează, de exemplu, la calculator au acest spor. Sporurile au venit să rectifice pierderile salariale, pentru că noi am pierdut la salarii cu legea salarizării”, a declarat Stoica.

Sporul se acordă după ce anual o comisie de la Direcţia de Sănătate Publică vine să verifice fiecare birou pentru a vedea dacă există calculatoare, xerox-uri, imprimante sau altă aparatură care emite radiaţii. Astfel, angajații de la stat iau până la 15% în plus la salariu pentru că lucrează cu echipamente electronice, care le pun viața în pericol.