Şeful de la Evidenţa Populaţiei Sector 1 a murit când a aflat de scandalul „Mită pentru paşapoarte”

Şeful de la Evidenţa Persoanelor Sector 1, Adrian Toma, a murit, joi, după ce a fost anunţat că unii dintre subalternii săi sunt audiaţi în ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie unor moldoveni. Joi dimineaţă, în această anchetă, au fost făcute 32 de percheziţii la adrese din Bucureşti, Chitila, Otopeni şi din Teleorman.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 09:10
Şeful de la Evidenţa Populaţiei Sector 1 a murit când a aflat de scandalul „Mită pentru paşapoarte”

Soţia directorului mort a leşinat când a aflat ce s-a întâmplat. Femeia lucrează la Autoritatea pentru Cetăţenie, unde mai multe persoane sunt anchetate în cazul mită pentru cetăţenie. Un echipaj SMURD a intervenit de urgenţă.

Femeia neagă orice legătură între ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni şi decesul acestuia. Aceasta a completa că soţul ei era bolnav de mai mult timp şi trebuia să fie operat pe cord, însă a refuzat pentru că îi era teamă.

Potrivit soţiei lui Adrian Toma, acestuia i s-a făcut rău joi dimineaţă, în timp ce era acasă, fiind chemată ambulanţa prin numărul 112. Echipajul medical a încercat aproximativ 55 de minute să îl resusciteze, însă fără rezultat.

Ea a precizat că Adrian Toma s-a simţit rău şi nu a dormit aproape deloc miercuri noapte.

Aceasta a precizat că niciun anchetator nu a venit la locuinţa lor.

Şeful Serviciului pentru Evidenţa Persoanelor Sector 1 nu are nicio calitate în acest dosar, el fiind anunţat de colegi ai săi, în timp ce era acasă, că doi subalterni au fost ridicaţi pentru audieri, informează Mediafax.

Conform PICCJ, în ampla anchetă privind acordarea nelegală a cetăţeniei române unor moldoveni, sunt suspectate 20 de persoane cu dublă cetăţenie română şi moldoveană care au intermediat activităţile infracţionale: doi lucrători ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), două persoane angajate pe bază de contract la Serviciul Public Comunitar pentru evidenţa persoanelor Bucureşti-Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi doi lucrători de la Serviciul de Stare Civilă Sector 1 (la transcriere de acte de stare civilă).

Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi ai oficiliului de stare civilă al Primăriei sectorului 1 Bucureşti sunt vizaţi în investigaţia procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ referitoare la acordarea nelegală de cetăţenie, potrivit Mediafax.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC) au reţinut opt persoane pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni, miercuri şi joi anchetatorii făcând percheziţii în 32 de locuri, 36 de persoane fiind vizate în investigaţie.

Această investigaţie este cea mai amplă a SUPC după decembrie 1989.

Dintre cele 36 de persoane, 15 sunt intermediari între ANC şi cetăţeni moldoveni care au solicitat acordarea de cetăţenie română, au declarat surse judiciare.

În Republica Moldova s-au deplasat anchetatori români pentru a face cercetări împreună cu omologii lor moldoveni în acest caz, ancheta pornind de la o simplă informare a Serviciliului Român de Informaţii (SRI).

Ancheta a fost declanşată în urmă cu aproximatvi cinci luni, au precizat sursele citate.

La percheziţiile care au avut lor miercuri anchetatorii au găsit important sume de bani şi documente.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au efectuat, în cursul zilei de 2 februarie 2012, şi continuă astăzi, 1 martie 2012, percheziţii domiciliare în locaţii din municipiul Bucureşti şi împrejurimi, respectiv oraşele Chitila, Otopeni şi din judeţul Teleorman. În cauză sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct şi indirect de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. În total sunt vizate de percheziţii 32 de locaţii”, informează Biroul de presă al PICCJ.

Potrivit anchetatorilor, în scopul eludării dispoziţiilor legale, persoane intermediare române şi din Republica Moldova, contra unor sume de bani, cuprinse între 500 şi 1.000 euro sau alte atenţii, au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova.

„Până la acest moment al cercetărilor, procurorii au dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de trei persoane şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea faţă de două persoane”, arată sursa citată.

La ora transmiterii acestei ştiri sunt audiate şi urmează să fie audiate pe parcursul zilei, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, peste 50 de persoane implicate în această cauză.

Autorităţile judiciare române au colaborat pentru lămurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind, în mod substanţial, de sprijinul Ministerului de Justiţie din România şi al conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.