ŞEFI din Poliţia Prahova, săltaţi şi duşi cu jandarmii la DNA. De ce îi acuză procurorii – VIDEO

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, Constantin Ispas, şi adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Prahova, Adrian Rădulescu, au fost duşi, luni dimineaţa, cu jandarmii la sediul DNA Ploieşti pentru a fi audiaţi într-un caz de corupţie, informează România TV. De asemenea, în acelaşi dosar, a fost ridicat şi dus la audieri şi Emanuel Saghel, ofițer în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești.

17 aug. 2015, 08:19
ŞEFI din Poliţia Prahova, săltaţi şi duşi cu jandarmii la DNA. De ce îi acuză procurorii – VIDEO

Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Constantin Ispas, a fost adus, luni dimineață, la sediul DNA Ploiești, acesta fiind flancat de lucrători de la trupele speciale.

Potrivit unor judiciare, acesta este cercetat pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă.

Procurorii îl acuză pe Ispas că şi-a folosit influenţa asupra unor funcţionari şi a acţionat pentru obţinerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine şi membrii ai cercului său relaţional. Astfel, şeful Antimafia Prahova a primit, printre altele, sume de bani cuprinse între 700 – 2.000 lei pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal şi a beneficiat, în vara anului 2011, de achitarea costurilor determinate de efectuarea unor zile de concediu împreună cu familia sa și a fratelui său, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Întrebat dacă a fost luat de acasă sau de la serviciu, Constantin Ispas a spus că este în concediu. La intrarea în sediul DNA, Ispas a spus, răspunzând unor întrebări, că nu a ajutat infractori să scape de dosare penale.

Şi şeful adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Adrian Rădulescu, a fost adus, luni dimineață, la sediul DNA Ploiești pentru a fi audiat în acelaşi dosar. Şi acesta a venit tot cu o dubă a MAI, fiind flancat de jandarmi din trupele speciale.

Conform surselor judiciare, Adrian Rădulescu este acuzat pentru cercetare abuzivă, deoarece în calitate de ofiţer în cadrul D.G.A. Ploieşti, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, împreună cu Ispas Constantin, au folosit ameninţări și promisiuni, pentru a determina trei persoane să formuleze denunţuri la adresa unor ofiţeri de poliție de la S.I.F. Prahova, ce au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

 

În acest caz de corupţie a fost ridicat, luni, şi dus la DNA şi Emanuel Saghel, ofițer în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești.

Potrivit unor surse judiciare, Emanuel Saghel este acuzat pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi luare de mită, în perioada anilor 2014 – 2015

Potrivit procurorilor, Saghel a constrâns un jurnalist prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive, pentru a-l determina să nu mai publice materiale de presă compromițătoare la adresa acestuia

De asemenea, în perioada anilor 2011 – 2014 a primit parchet, plintă, precum și servicii de debitare a cantității de 3-4 metri cubi bușteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiționare, de rindeluit și de lăcuit a unor piese de mobilier. În perioada martie – noiembrie 2014, a furnizat unei persoane, cercetată într-un dosar penal D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, informații la care avea acces în virtutea funcției deținute, constând în înștiințarea acestuia, în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză penală, cu privire la data la care urma să se efectueze percheziție la domiciliul acestuia. În schimb a pretins şi primit pentru fiecare meci de fotbal, disputat de către F.C. Petrolul Ploieşti, pe teren propriu bilete de acces (între 5 şi 30 de bilete) având valoare nominală aferentă tribunelor 0, I şi II și consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente.

La intrarea în sediul DNA, Saghel a spus că a fost ridicat de la serviciu.

Întrebat dacă s-au scurs informații din anumite dosare sau dacă a ajutat infractori să scape de dosarele deschise pe numele lor, Saghel a răspuns „niciodată”.

 

Acțiunea DNA Ploiești se derulează cu sprijinul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI). Potrivit unor surse judiciare, este vorba de fapte de corupţie care s-ar fi petrecut în perioada 2010-2015.

Citeşte şi Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar