Şeful INS: În state precum Bulgaria sau Norvegia, evidenţa populaţiei e gestionată de INS, nu de MAI

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică Vergil Voineagu afirmă că în state ca Bulgaria sau Norvegia, registrul de evidenţă a populaţiei, care în România e administrat de MAI, reprezintă baza de date de la care se porneşte pentru recensământuri şi este gestionat de institutele de statistică.
Romania TV
10 aug. 2012, 08:26
Şeful INS: În state precum Bulgaria sau Norvegia, evidenţa populaţiei e gestionată de INS, nu de MAI

Ministrul Administraţiei si Internelor, Mircea Duşa, a cerut INS convocarea Comisiei Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 pentru data de 14 august. Membrii acestei comisii vor trebui să conlucreze cu cei de la MAI furnizând datele necesare pentru conturarea unei imagini cât mai clare asupra numărului de români cu drept de vot.

„Sunt state în care registrul de evidenţă a populaţiei este fie administrat de oficiul naţional de statistică în mod direct (Bulgaria şi Norvegia), fie în colaborare cu autorităţile publice competente (în majoritatea ţărilor membre ale UE). Acest fapt permite chiar rea­lizarea de recensământuri pe baza re­gistru­lui de evidenţă a populaţiei (Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda etc.)”, a expli­cat pentru Ziarul Financiar preşe­dintele INS.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, şeful INS spune că este nevoie de un cod unic de referinţă, iar la recensământul din octom­brie anul trecut s-a avut în vedere acest aspect, tocmai pentru a se utiliza registrul de evidenţă a populaţiei în procesul de recenzare.

„Din păcate, solicitarea CNP a fost receptată ca un act ilegal, iar recensământul a fost afectat de campania negativă de dinainte şi din timpul recenzării”, a mai spus Voineagu.

Rezultatele preliminare ale recensă­mântului de anul trecut arată că populaţia stabilă a României este de 19,04 milioane de persoane.

Între recensământuri, populaţia Româ­niei se actualizează în funcţie de datele primite de la primării privind natalitatea şi mortalitatea şi în funcţie de numărul de cetăţeni români care au renunţat la cetăţenie sau au dobândit cetăţenie română. În ultimii ani numărul celor care au dobândit cetăţenie română a fost mai mare decât al acelora care au renunţat la ea, afirmă reprezentanţii INS.

Reprezentanţii INS spun că, atunci când MAI evaluează datele calitative şi cantita­tive privind populaţia, se ţine cont şi de datele agregate publicate de INS. Însă inversul nu este valabil, Internele susţinând că datele confidenţiale privind cetăţenii nu pot fi transmise INS, deşi legislaţia naţională şi europeană interzice comu­nicarea datelor sub o altă formă decât cea de observare statistică.

Şeful INS consideră că România trebuie să aibă o bază de date integrată.

„Existenţa unei astfel de baze integrate este nu numai justificată, dar şi absolut ne­cesară. INS este direct interesat în abor­darea unei astfel de teme la nivel naţional şi este gata să participe cu forţele şi experienţa pe care le are la realizarea obiectivului. Fireşte, în acest sens este necesar ca toate autorităţile care administrează date cu caracter individual să convină un set de proceduri pentru integrarea surselor de date şi în primul rând să iniţieze demersuri cu ca­racter normativ în această problemă. Pentru asta este însă nevoie şi de o legislaţie spe­cifică, pentru că se pun probleme de natură juridică şi operaţională”, a mai spus Voi­neagu.

Întrebaţi în câte baze de date inde­pendente apare o persoană, reprezentanţii Sta­tisticii au spus că toate registrele exis­tente care au ca unitate de observare per­soana fizică pot şi trebuie să fie folosite pentru formarea bazei de date unice a populaţiei României.

„Un inventar generic indică un număr de circa 8 -10 astfel de baze de date. Polonia a utilizat la recensământul populaţiei bazat în principal în realizarea pe registre 23 de diverse asemenea surse. În alte ţări, inclusiv unele cu o populaţie relativ mică, precum Slovenia sau ţările baltice, s-au utilizat chiar mai multe astfel de registre”, a adăugat şeful Statisticii.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce