Şeful ISU Braşov: Incendiul din Masivul Făgăraş va mai dura câteva zile

Incendiul din Masivul Făgăraş va mai dura câteva zile, probabil până la prima ploaie, locul fiind însă izolat şi ţinut sub control de efective de peste o sută de pompieri şi pădurari, a declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Stelian Rechiţean.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 15:04
Şeful ISU Braşov: Incendiul din Masivul Făgăraş va mai dura câteva zile

Incendiul de vegetaţie uscată s-a produs la altitudinea de 1.500 de metri, în zona alpină de pe Valea Sebeşului, din Masivul Făgăraş, între vârful Berevoiescu şi vârful Ţiganu, aceasta fiind cea de-a patra zi de intervenţie în zonă.

„Incendiul este localizat, însă mai sunt zone care fumegă. Probabil va mai dura câteva zile, până la prima ploaie. Au mai urcat astăzi (miercuri – n.r.) încă 20 de militari şi vor rămâne acolo peste noapte. În total avem 36 de oameni de la ISU, la care se adaugă pădurari, în total fiind peste o sută de persoane. Oricum, situaţia se păstrează în limitele în care a fost şi ieri, dar depinde şi de puterea vântului şi din această cauză nu putem anticipa ce se va întâmpla”, a spus Rechiţean.

Şeful ISU Braşov a spus că situaţia este ţinută sub control şi că în cursul zilei de miercuri nu a mai fost solicitat un elicopter, doarece intervenţia în zonă nu este posibilă.

Marţi, un elicopter de la Ministerul Administraţiei şi Internelor a ajuns la Făgăraş şi a fost încărcat cu saci cu apă, de 500 de litri, însă nu a mai putut interveni din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, prin urmare acţiunea a fost anulată. Incendiul de vegetaţie uscată s-a produs, duminică la prânz, la altitudinea de 1.500 de metri, în zona alpină de pe Valea Sebeşului din Masivul Făgăraş, între vârful Berevoiescu şi vârful Ţiganu.

Focul s-a extins pe o suprafaţă de peste zece hectare, intervenţia fiind extrem de dificilă deoarece nu există surse de apă în apropiere, iar accesul este foarte greu în zonă. De la satul Sebeş, unde se poate ajunge cu maşina, pompierii au fost nevoiţi să meargă pe jos trei ore şi jumătate până la locul incendiului, ei intervenind cu mături, pliciuri şi sape pentru a izola focarele şi pentru a evita ca focul să ajungă la pădure.

Momentan, nu se cunosc cauzele izbuncirii incendiului, dar este posibil ca acesta să fi fost produs din cauza neatenţiei unor ciobani care au o stână în zonă, potrivit sursei citate.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja, pompierii braşoveni sunt solicitaţi să intervină la patru sau cinci incendii de vegetaţie uscată în fiecare zi.

Miercuri, pompierii de la ISU Braşov au intervenit la trei incendii de vegetaţie, unul la ieşire din Braşov spre Sighişoara lângă DN13, unul în zona Triaj şi altul pe Dealul Melcilor din Braşov. Cel mai mare incendiu a fost cel de pe Dealul Melcilor, unde a ars circa o jumătate de hectar de vegetaţie uscată, la acţiune fiind mobilizaţi 50 de pompieri, jandarmi şi pădurari de la ocoalele silvice.

„Intervenţia a fost dificilă din cauza terenului accidentat şi a vântului foarte puternic care a înteţit flăcările. Totuşi, am avut noroc pentru că ne-am putut alimenta cu apă de la un castel de apă aflat la o distanţă de circa o sută de metri, iar focul a fost localizat repede”, a spus reprezentantul ISU Braşov.