Şeful Oficiului Antifraudă european dă în judecată Comisia Europeană. I s-a ridicat imunitatea diplomatică

Directorul general al Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF), Giovanni Kessler, a anunțat marți că a angajat o acțiune în fața justiției europene pentru a obține anularea deciziei Comisiei Europene de a-i ridica imunitatea diplomatică.

01 iun. 2016, 05:52
Şeful Oficiului Antifraudă european dă în judecată Comisia Europeană. I s-a ridicat imunitatea diplomatică

Această anulare fusese consecința unei anchete a OLAF care a dus la demisia în octombrie 2012 a comisarului european al sănătății, John Dalli, și în cursul căreia Kessler este suspectat că s-ar fi bazat pe interceptări telefonice ilegale, potrivit dreptului belgian. ‘Am decis să aduc cazul în fața Curții Europene de Justiție. Acum, acesta este în mâinile judecătorilor europeni’, a spus Kessler într-o conferință de presă, la Bruxelles.

El a estimat că decizia Comisiei de a-i ridica imunitatea ‘îi pune în pericol independența, ca și pe cea a OLAF’ și riscă ‘să creeze un precedent care ar putea afecta capacitatea de investigație a OLAF’.

Ridicarea imunității diplomatice a lui Kessler, fost procuror antimafia în Sicilia și director general al OLAF din 2011, a deschis calea audierii sale de către justiția belgiană, informează Agerpres.

Citeşte şi Băsescu, directorului OLAF: DLAF din România exagerează uneori cu controalele

În octombrie 2012, maltezul John Dalli fusese forțat să demisioneze de președintele Comisiei Europene la vremea respectivă, Jose Mauel Barroso, după acuzarea sa de către OLAF de presupus trafic de influență în domeniul industriei tutunului.

De atunci, John Dalli și-a clamat inocența, afirmând că a fost victima unui ‘complot urzit de Comisia și industria tutunului’ într-un moment în care el se pregătea să înăsprească legislația împotriva tutunului și a depus o plângere cerând clarificarea condițiilor în care a fost acuzat de către OLAF. Aceasta a determinat justiția belgiană să ceară ridicarea imunității diplomatice a lui Giovanni Kessler pentru a-l putea audia.

OLAF are misiunea de a demasca eventualele fraude comise cu fondurile UE. În raportul său anual, apărut marți, Oficiul a scris că a descoperit fraude totalizând 888 de milioane de euro în 2015.